28 Μαΐου 2020

Σκέψου ότι ο άνθρωπος πλάστηκε για τον Θεό (β' μέρος)

Μελέτη Β' 
β) Ότι ο άνθρωπος πλάστηκε για τον Θεό (β' μέρος)


Αποφάσισε λοιπόν να αρχίσεις μία ζωή αντάξια του σκοπού σου και όλα τα έργα σου να τα κάνεις για τον Θεό και μόνο για την δόξα του Θεού. Μήπως θεωρείς ότι τα έργα σου είναι ασήμαντα; Μήπως δεν μπορείς να κατορθώσεις τις υψηλές αρετές; Μην λυπάσαι• αυτά τα μικρά γίνονται μεγάλα• και αυτές οι ταπεινές αρετές που έχεις γίνονται υψηλές, όταν τις εργάζεσαι για την δόξα του Θεού, καθώς επίσης και τα μεγάλα έργα γίνονται μικρά, οι δε υψηλές αρετές αποβαίνουν ταπεινές, για να μην πω κακίες, όταν δεν πραγματώνονται χάριν του υπερφυσικού τους σκοπού, που είναι η δόξα του Θεού, αλλά για την δόξα των ανθρώπων. 

Ποια πράξη είναι πιο ταπεινή και ασήμαντη από το να τρώει κανείς και να πίνει; Όμως, ο Απόστολος μας διδάσκει να λειτουργούμε αυτές τις ανάγκες μας με τρόπο που να δοξάζεται ο Θεός, ώστε να γίνονται έτσι έργα ευγενή, υψηλά, μεγάλα και κατά κάποιο τρόπο θεία. « εἴτε ἐσθίετε, εἴτε πίνετε, εἴτε τι ποιεῖτε, πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποεῖτε» (Α’ κορ. ι’ 31). 

Από την άλλη μεριά, ποια πράξη είναι υψηλότερη και θειότερη από το να κηρύττει κανείς το άγιο Ευαγγέλιο; Πάραυτα, όσοι κηρύττουν με σκοπό να τους φθονήσουν ή να θρέψουν την υπερηφάνειά τους ή για άλλο παρόμοιο σκοπό, θα καταδικασθούν. «Τινές μὲν καὶ διὰ φθόνον καὶ ἔριν τὸν Χριστὸν κηρύσσουσι. (Φιλιπ. α’. 15).

Γνώρισε την ανώτατη εξουσία που έχει ο Θεός πάνω σου, για την οποία εσύ δεν είσαι ικανός να ορίσεις τον εαυτό σου, ούτε μπορείς με δίκαιο τρόπο να αποφύγεις ούτε να σαλεύσεις μία τρίχα από το άγιό Του θέλημα. Ομολόγησε πως δεν είσαι άξιος να σε υπηρετούν τα κτίσματα, επειδή και εσύ δεν υπηρέτησες τον δικό τους και δικό σου Δεσπότη. Ευχαρίστησέ Τον που σε υπέμεινε τόσο καιρό και ενώ εναντιωνόσουν στην θεία Του δόξα. Υποσχέσου να ζεις στο εξής ολόκληρα δοσμένος στην δόξα Του, όπως και είσαι προορισμένος και δημιουργημένος από τον Θεό με τέτοιο σκοπό, καθώς λέγει και ο Παύλος: «ἐν ῷ καί ἐκληρώθημεν προορισθέντες κατά πρόθεσιν τοῦ τὰ πάντα ἐνεργοῦντος κατά τὴν βουλήν τοῦ θελήματος Αὐτοῦ, εἰς τὸ εῖναι ἡμᾶς εἰς ἔπαινον τῆς δόξης αὐτοῦ» (Ἐφεσ. α’. 11). Και αφού σκεφθείς την πρότερη διαγωγή σου, να κάνεις όλα τα έργα σου μόνο για την δόξα του Θεού• την οποία δόξα ζητάει ο Θεός ως φόρο και απαραίτητο χρέος, λέγοντάς σου: «Υἱός δοξάζει πατέρα, καί δοῦλος τὸν Κύριον ἑαυτοῦ, καὶ εἰ πατήρ εἰμι ἐγώ, ποῦ ἐστιν ἡ δόξα μου;».

διάβασε επίσης:       

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Πνευματικά Γυμνάσματα

Αντιγραφή σε ελεύθερη απόδοση στην Νεοελληνική υπό αδελφού της Μονής.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο με αναφορά πηγής το 
Ιστολόγιο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Θήρας thesvitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ