26 Μαΐου 2020

Σκέψου ότι ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό (β΄ μέρος)



Μελέτη Β’
Ότι άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό. (β' μέρος)

Και ποιος λοιπόν μπορεί να κατανοήσει το άπειρο χρέος που έχεις στο Θεό για αυτή την ασύγκριτη ευεργεσία Του να σε πλάσει άνθρωπο από το απόλυτο μηδέν; Όμως δεν είσαι χρεώστης μόνο για αυτό, αλλά το ίδιο χρέος οφείλεις στο Θεό κάθε ώρα και κάθε στιγμή• διότι όπως Εκείνος με την δημιουργία, σου χάρισε το είναι, έτσι και με την πρόνοιά Του κάθε στιγμή διαφυλάττει την ύπαρξή σου αλλά και όλα τα υπόλοιπα κτίσματα που χρησιμοποιείς για την διαβίωσή σου, και αυτά τα αναπλάττει όπως και σένα κάθε στιγμή.

Μέχρι τώρα αδελφέ, τι ανταπέδωσες σε αυτό το άπειρο χρέος που έχεις προς τον Κύριο και τί έκανες γι’ Αυτόν τον Παντοδύναμο και Αγαπητικώτατο Δημιουργό σου και Προστάτη σου; Αχ! εσύ αντί να εργάζεσαι γι’ Αυτόν, θέλησες πάμπολλες φορές να αποδέχεται Εκείνος τα κακά σου θελήματα, με το να ζείς όχι κατά το θέλημά Του, αλλά κατά το θέλημα το δικό σου, σαν να ήσουν εσύ κτίστης και δημιουργός του εαυτού σου, και όχι ο Θεός. «Θεόν τὸν γεννήσαντὰ σε ἐγκατέλιπες. καὶ έπελάθου Θεοῦ τοῦ τρέφοντός σε» (Δευτ. λβ’ 18).

Να ντραπείς λοιπόν για την άβυσσο της αχαριστίας σου• και να θαυμάσεις την υπομονή του Θεού που σε υποφέρει τόσο καιρό. Ζήτησε συγχώρηση για αυτήν την άκρα σου αδικία και πάρε απόφαση να επιστρέψεις ολοκληρωτικά στο Θεό και να είσαι εις το εξής υπήκοος, δοσμένος όλος στο θείο Του θέλημα. Για να μπορέσεις δε να εφαρμόσεις με τέλειο τρόπο αυτό το καλό στην ζωή σου, παρακάλεσέ Τον να σου δώσει την Χάρη Του, επειδή χωρίς αυτήν δεν μπορείς τίποτε να κατορθώσεις από μόνος σου• «χωρίς έμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν.» (Ἰωάνν. ιε΄. 5). 

διάβασε το α' μέρος

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Πνευματικά Γυμνάσματα

Αντιγραφή σε ελεύθερη απόδοση στην Νεοελληνική υπό αδελφού της Μονής.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο με αναφορά πηγής το 
Ιστολόγιο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Θήρας thesvitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ