26 Σεπτεμβρίου 2024

Χριστιανός σημαίνει χαρά!!!

Πολλοί χριστιανοί προσπαθούν φίλοι μου, να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν την "βιτρίνα" του σοβαρού και πετυχημένου, του "ηθικού και καλού".

Δυστυχώς πολλοί τέτοιοι χριστιανοί που έχουν αυτήν την "βιτρίνα", σκανδαλίζουν όλους όσους είναι είτε χλιαροί στην Πίστη, είτε μακράν και δημιουργούν στο μυαλό τους μια άλλη εικόνα για τον πραγματικό Χριστιανό, που πρέπει να είναι αληθινό "παλικάρι του Χριστού"! Η αλήθεια είναι ότι γεμίσαμε με ανθρώπους "σοβαροφανείς", ηθικιστές και υποκριτές, που προσπαθούν να πείσουν με την ψυχρή και σκληρή καρδιά τους, ότι είναι δήθεν... "άνθρωποι του Θεού", ενώ είναι απλώς πουριτανοί. 

Πιστεύω, ότι άνθρωπος του Θεού θα πει...

Να έχεις μέσα σου αγάπη για όλους, χαρά και όρεξη για ζωή!

Να ζεις γνήσια και ανεπιτήδευτα! 

Να εμφανίζεσαι χωρίς μάσκες και διάφορα προσωπεία!

Να αρπάζεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για όμορφο παιχνίδι!

Να αφήνεις την ψυχή σου να "ανθίζει" ως παιδί ανέμελο και αθώο, μακρυά από μέριμνες και σκουτούρες!

Ναι, να γίνεσαι σαν παιδί! Όχι στην "μωρία", αλλά στην χαρά και την αγαθότητα, στην αμνησικακία και την απλότητα!!!

Χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, να σταματήσουμε να βλέπουμε παντού εμείς οι χριστιανοί την αμαρτία. ΌΧΙ δεν είναι αμαρτία το να χαίρεσαι και να γελάς, το να παίζεις και να ευθυμείς, το να ερωτεύεσαι και να τραγουδάς... ΌΧΙ, δεν είναι αμαρτία το να ζεις!!!

ΌΧΙ, δεν είναι αγιότητα η κατήφεια και η αυστηρότητα, η μιζέρια και η αυταρχικότητα, η σοβαροφάνεια και μια ζωή "μη μου άπτου" με ψευτοευγένειες και ψευτοευλάβειες. Ο ίδιος ο Κύριος μας είπε ότι ακόμα και όταν νηστεύουμε να μην είμαστε σκυθρωποί αλλά χαρούμενοι!!

Μην σκοτώνουμε λοιπόν το παιδί που βρίσκεται μέσα μας, γιατί σκοτώνουμε τον ουρανό και το φως που κρύβει η καρδιά μας... Μην σκοτώνουμε το κάλλος της ζωής, στο "βωμό" μιας ψεύτικης βιτρίνας ζωής!!! Άστε τους άλλους, τους "μεγαλοσχήμονες ηθικιστές" στην άκρη... Ας ελευθεροθούμε από τα "κουτάκια" του καθωσπρεπισμού!

Είναι γνωστό ότι πολλοί πνευματικοί άνθρωποι και άγιοι, όπως π.χ. ο άγιος Παΐσιος και ο πατήρ Ανανίας Κουτσένης, χαρακτηρίζονταν και από λεπτό και διακριτικό χιούμορ, το οποίο συνδύαζαν άριστα με τις πνευματικές νουθεσίες. Η σοβαροφάνεια είναι υποκρισία και δεν βοηθάει στο να  ζεστάνεις την καρδιά κάποιου ανθρώπου, που έχει "παγώσει" από τα χίλια μύρια προβλήματα.

Θα κλείσω φίλοι μου με τα λόγια του Αγίου Πορφυρίου: "Ὁ χριστιανός πρέπει νά ἀποφεύγει τήν ἀρρωστημένη θρησκευτικότητα. Τόσο τό αἴσθημα ἀνωτερότητος γιά τήν ἀρετή του, ὅσο καί τό αἴσθημα κατωτερότητος γιά τήν ἁμαρτωλότητά του. Ἄλλο πράγμα εἶναι τό κόμπλεξ καί ἄλλο ἡ ταπείνωση ἄλλο ἡ μελαγχολία καί ἄλλο ἡ μετάνοια".

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο με αγάπη και χαμόγελα καρδιάς!!!🥰🍇☕

          (Ανώνυμος εκπαιδευτικός)- πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ