13 Οκτωβρίου 2022

"Μακάριος εκείνος που η καρδιά του είναι απολύτως έτοιμη να ακολουθήσει το θέλημα του Θεού". Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς

 Ομιλία για την καρδιά που είναι έτοιμη για τον Θεό

Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς



ἑτοίμη ἡ καρδία μου, ὁ Θεός, ἑτοίμη ἡ καρδία μου (Ψαλμός 56:8).

Αδελφοί, ευλογημένος είναι αυτός που μπορεί να πει αυτά τα λόγια στον Κύριό του! Μακάριος εκείνος που η καρδιά του είναι απολύτως έτοιμη να ακολουθήσει το θέλημα του Θεού.

Η ετοιμότητα της καρδιάς του ανθρώπου έγκειται σε αυτό: να ακολουθεί με χαρά το θέλημα του Θεού και να μην μπερδεύεται από τις δικές του σκέψεις και επιθυμίες.

Ο μετανοημένος Βασιλιάς Δαβίδ, αρχικώς, είχε ακολουθήσει τις δικές του αμαρτωλές σκέψεις και επιθυμίες και ήταν σαν βάρκα σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Όταν όμως κατάλαβε ότι η καταιγίδα θα τον έπνιγε, στράφηκε προς τον Θεό με μεγάλη μετάνοια και δάκρυα και παρέδωσε το καράβι της ζωής του ολοκληρωτικά στον Θεό. Ἑτοίμη ἡ καρδία μου, ὁ Θεός, ἑτοίμη ἡ καρδία μου! αναφώνησε με μεγάλη ειρήνη στην ψυχή του, γιατί γνώριζε ότι είχε παραδώσει τη βάρκα του στα χέρια του πιο Τέλειου Κυβερνήτη. Η καταιγίδα μαινόταν ακόμα, οι άνεμοι και τα κύματα εξακολουθούσαν να τον δέρνουν, αλλά εκείνος δεν φοβόταν, πεπεισμένος ότι τίποτα δεν μπορούσε να συντρίψει τη βάρκα του και ότι το σκάφος του θα έπλεε με ασφάλεια σε ένα ήρεμο λιμάνι.

«Έτοιμη καρδιά» σημαίνει μια καρδιά καθαρισμένη από την υπερηφάνεια και ταπεινωμένη μπροστά στη μεγαλειώδη δύναμη και σοφία του Θεού.

«Έτοιμη καρδιά» σημαίνει μια καρδιά άδεια από όλες τις κοσμικές επιθυμίες και ψευδαισθήσεις, και γεμάτη με τίποτα άλλο εκτός από αγάπη για τον Θεό και στραμμένη σ’ Αυτόν.

«Έτοιμη καρδιά» σημαίνει μια καρδιά θεραπευμένη από κάθε ανησυχία, έγνοιες και φόβους, και ήρεμη και ενθαρρυμένη από την παρουσία της χάριτος του Θεού.

ᾄσομαι καὶ ψαλῶ ἐν τῇ δόξῃ μου. (Ψαλμός 56:8), συνεχίζει ο Ψαλμωδός. Αυτό δείχνει ότι η καρδιά του είναι αληθινά έτοιμη – δεν υπερηφανεύεται για τη βασιλική του δόξα, αλλά την αποδίδει στον Θεό. Ταπεινώθηκε ενώπιον του Θεού σαν να ήταν ένα τίποτα, και τώρα η μόνη του ευχαρίστηση είναι να μεγαλύνει και να δοξάζει ακατάπαυστα τον Θεό. Η προσωπική του δόξα του δίνει μόνο έναν λόγο να δοξάζει τον Πανένδοξο Θεό Του.

Ω αδελφοί μου, ας προσπαθήσουμε να είναι η καρδιά μας έτοιμη ενώπιον του Θεού: έτοιμη να ακούσει τον λόγο του Θεού, έτοιμη να ακολουθήσει το θέλημα του Θεού, έτοιμη να δοξάσει τον Ζωντανό Θεό.

Ω Κύριε και Θεέ, Αθάνατε Δημιουργέ μας, βοήθησέ μας να ετοιμάσουμε τις καρδιές μας, ώστε να είναι σκεύη της ζωογόνου Σου χάριτος.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Αχρίδος, Οκτώβριος, εκδ. Άθως, )
http://livingorthodoxfaith.blogspot.com/2010/04/prologue-october-26-november-8.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμην παναγια μου βαθιά 💝💜💝💜💜💝💜💝💜💝💜💜

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ