22 Μαρτίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣH ΤΟΥ ΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.
Αδελφοί μου,
επειδή μετά τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου 2017 με την επιχείρηση τοποθέτησης του ραδιοθόλου στο ραντάρ, πολλοί Θηραίοι συμπολίτες μας έθεταν σε εμένα επιτακτικά το εξής ερώτημα: με ερωτούν, για ποιο λόγο τοποθετήθηκε ο θόλος στο ραντάρ, αν και η θέση της Ιεράς Μονής ήταν απολύτως αρνητική εξαρχής.
Προκειμένου να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία και για να μην δημιουργείται σύγχυση στο Θηραϊκό λαό ότι δηλαδή άλλα γίνονται φανερά και άλλα «εν κρυπτώ και παραβύστω» προβαίνω προς πλήρη ενημέρωση όλων, ύστερα από την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, την παρούσα ενημερωτική ανακοίνωση.
Στο διάστημα 16 – 18 Νοεμβρίου 2017, έγινε, όπως όλοι γνωρίζετε, μία νέα απόπειρα τοποθέτησης του ραδιοθόλου στο ραντάρ, χωρίς η Ιερά Μονή να έχει ενημερωθεί αρμοδίως για το παραμικρό από τις αρμόδιες αρχές. Η προσπάθεια αυτή, είναι εξίσου γνωστό, ότι απέβη άκαρπη τόσο εξαιτίας της άμεσης, θερμής και ουσιαστικής συμπαράστασης όλων των κατοίκων της Νήσου όσο και των ενεργειών, στις οποίες η Ιερά Μονή προέβη ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή ανθρώπινες απώλειες λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.
Παρά τον αποκλεισμό του δρόμου και την αποφασιστικότητα που διέκρινε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προφορικά μας ενημέρωσαν ότι έχει αποφασιστεί η αποστολή στο νησί μας μεγάλης αστυνομικής δύναμης ώστε να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση του ραδιοθόλου με κάθε κόστος.
Ενόψει αυτής καταστάσεως, η Ιερά Μονή  μας στάθμισε τα δεδομένα όπως είχαν διαμορφωθεί έως τότε και κατέθεσε το πρωί της κρίσιμης ημέρας στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας έγγραφη πρότασή της προς όλες τις αρμόδιες αρχές, με την οποία ζητούσε να τηρηθεί η νομιμότητα και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το έγγραφο αυτό παρέλαβε ο Αστυνομικός Διοικητής Θήρας και το είδαν επίσης και ο Αστυνομικός Διοικητής Νάξου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση και είχε λάβει οδηγίες, όπως τόνισε στην αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής, να επέμβει σε περίπτωση που απαιτείτο. Το έγγραφο αυτό όπως μας τόνισε ο Αστυνομικός Διοικητής Θήρας το προώθησε άμεσα στους ανωτέρους του και από εκεί θα κοινοποιείτο και στις Στρατιωτικές Αρχές.
Λίγες ώρες αργότερα, περί το μεσημέρι, ενημερωθήκαμε από τον Αστυνομικό Διοικητή Θήρας ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης έδωσε εντολή να μην γίνει επέμβαση και να υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα με τρόπο ειρηνικό και σύμφωνο με τη νομιμότητα. Ακολούθως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος ότι με ενέργειες δικές του έλυσε το ζήτημα (;;;). Ως προς αυτό σιωπήσαμε.
Έγινε η συνάντηση στο ΥΕΘΑ με τον Υπουργό Ιωάννη Τσιρώνη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα και και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη σε εξαιρετικό κλίμα.
Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει με ανάρτηση στο ιστολόγιο της Μονής, συμφωνήθηκε με επίσημο υπουργικό έγγραφο, το οποίο υπογράφηκε από όλα τα «εμπλεκόμενα» μέρη η απομάκρυνση του Ραντάρ από τη Θήρα, αφού προηγηθεί μελέτη ανεύρεσης χώρου μετεγκατάστασης μέχρι τις αρχές Ιουνίου και εν συνεχεία διαδικασία μετεγκατάστασης, η οποία θα διαρκέσει περί τον ενάμιση χρόνο.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΔΙΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΑΛΛΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ.

Προς επίρρωση των ανωτέρω δημοσιοποιούμε την επίμαχη επιστολή.

Ταύτα πάντα μετά πάσης ειλικρινείας.


Ευχόμενος προς όλους καλή Ανάσταση
με πνευματική ανάταση και οικογενειακή γαλήνη,
ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας
 Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ