ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΣΒΙΤΗΣ



Οι εκδόσεις ΘΕΣΒΙΤΗΣ και ΠΥΡΦΟΡΟΣ αποτελούν ένα σχετικά πρόσφατο ενεργό ιεραποστολικό εγχείρημα της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας. Σκοπός των δύο εκδοτικών οίκων είναι πάνω από όλα η δόξα του Τριαδικού Θεού και έπειτα η κατά δύναμιν συνεισφορά της στην προαγωγή της θεολογικής γνώσης και εμπειρίας που οδηγούν τον άνθρωπο στην ομοίωση του με τον Δημιουργό, στην αληθινή Ζωή, στον Χριστό. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις αλλά και για τους τρόπους αγοράς των βιβλίων των εκδόσεών μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.thesvitis-books.com



TOMOΣ Β1: Σελ. 160 

ISBN: 960-88742-5-4 
Ισαάκ Σύρου 
Ασκητικά 
Τόμος Β1, Λόγοι Α’- Γ’ 

TOMOΣ Β2: Σελ. 216 (ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ- ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ) 

ISBN: 960-89148-0-9 
Ισαάκ Σύρου 
Ασκητικά 
Τόμος Β2, Λόγοι Γ'-ΙΑ' 

TOMOΣ Β3: Σελ. 176 

ISBN: 960-88742-0-3 
Ισαάκ Σύρου 
Ασκητικά
Τόμος Β3, Λόγοι ΙΒ'-ΜΑ' 
Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα Ελληνικά (σε 3 τόμους) το Δεύτερο μέρος των Ασκητικών του Αββά Ισαάκ του Σύρου, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε. Υπό έκδοση είναι και το αδημοσίευτο Τρίτο μέρος, που βρέθηκε σε βιβλιοθήκη της Τεχεράνης. 

Η έκδοση σύνολου του σωζομένου έργου του Αγίου Ισαάκ του Σύρου θα ολοκληρωθεί με την μετάφραση του Πρώτου μέρους από το συριακό πρωτότυπο, στο οποίο εμπεριέχονται πολλά αποσπάσματα αλλά και ολόκληροι λόγοι που δεν συμπεριέλαβε η αρχαία ελληνική μετάφραση. 


Nέστωρ Καββαδᾶς 

Ὁ Βίος τοῦ Ἐφραὶμ τοῦ Σύρου 
Μετάφραση από τα Συριακά 

Εισαγωγή-Σχόλια 
Σελ. 140
ISBN: 978-960-89148-1-0 


Σελ. 216 Σελ.180 
ISBN: 960-88742-6-2 ISBN: 960-88742-7-0

Paolo Segneri 
Ο Μετανοών Διδασκόμενος Ο Πνευματικός Διδασκόμενος 
Μια μετάφραση του Ε. Ρωμανίτου 

Εισαγωγική μελέτη - Επιμέλεια κειμένου: 
Βασίλειος Τσακίρης

Τα δύο αυτά εξομολογητάρια του Ιταλού ιεροκήρυκα Paolo Segneri μεταφράστηκαν στα Ελληνικά από τον Ε. Ρωμανίτη, και γνώρισαν ευρεία εξάπλωση κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Επήρεασαν καίρια το Εξομολογητάριο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, και απετέλεσαν την κύρια πηγή του. Έτσι μέσω του Αγίου Νικοδήμου τα έργα επιδρούν στην ελληνική θεολογία ως τις μέρες μας 


Σελ.: 326 
ISBN: 960-87217-4-1 


Irenee Hausherr 

Tο πένθος 
H διδασκαλία της κατάνυξης στην χριστιανική Ανατολή 

Ο συγγραφέας προσπαθεί να ψηλαφίσει την ασκητική έννοια του πένθους, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην καρδιά της ανατολικής πνευματικότητας. Θέλει να καταδείξει, πως η μοναχική άσκηση, που φαινόταν ακατανόητα σκληρή για τα δυτικά μέτρα, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο στα πλαίσια της ανατολικής θεώρησης του πένθους ως τρόπου πράξης και ύπαρξης. 


Σελ. 280 
ISBN: 960-87217-1-7 


Ιερού Αυγουστίνου 
Απάνθισμα διαφόρων κατανυκτικών Ευχών 

To παρόν βιβλίο αποτελεί επιτομή εκ των Προφητανακτοδαβιτικών ψαλμών και απάνθισμα διαφόρων κατανυκτικών ευχών. Πρόκειται για έργο του Ιερού Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1799, στο Τυπογραφείο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Η επανέκδοσή του έπειτα από περίπου δύο αιώνες με την τεχνική της φωτοστατικής ανατύπωσης δίνει μία ξεχωριστή αίσθηση στον τρόπο προσέγγισης του πνευματικά ψυχωφελούς περιεχομένου του βιβλίου από τον σύγχρονο αναγνώστη. 




Τόμος 1 
Σελ.: 806 
ISBN: 960-88742-2-Χ (set) 

Πρωτ. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου, Δρ. Θ. 

Tόμος 2 
Σελ: 510 
ISBN: 960-88742-2-Χ (set) 

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία 
Κατά τους χειρόγραφους Κώδικες 10ου -12ου αιώνος 

Η νεκρώσιμη Ακολουθία αποτελούσε και θα αποτελεί το κέντρο της χριστιανικής μελέτης από τον κάθε αγωνιζόμενο πιστό άνθρωπο. Συνιστά έκφραση ελπίδας για την προσδοκία της μελλοντικής αναστάσεως των κεκοιμημένων.Η σύνθεση της νεκρώσιμης Ακολουθίας, στην οποία εκφράζεται η περί αναστάσεως δογματική θεολογία, οδηγεί αριστοτεχνικά, κατά τον τρόπο της υμνολογίας και υμνογραφίας, τον πιστό, σε ανάταση και ελπίδα.Η παρούσα εργασία κατατέθηκε ως διδακτορική διατριβή το 1996 στο Pontificium Institutum Orientalium Studiorum της Ρώμης. 


Σελ.: 680 
ISBN: 960-87217-0-9 

Κωνσταντίνου Γαρίτση 
Ο Νεκτάριος Τέρπος και το έργο του 

Ο ιερομόναχος Νεκτάριος Τέρπος ο Μοσχοπολίτης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του πρώτου μισού του 18ου αιώνα. Η προσωπικότητα του και το έργο του παρουσιάζουν αντιστοιχίες και είναι εφάμιλλα με αυτά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το βιβλίο του «Πίστις» σημειώνει τον πρωτοφανή αριθμό των 12 εκδόσεων σε μια χρονική περίοδο 86 χρόνων, από το 1732 μέχρι το 1818. Κι όμως ο ιερομόναχος και συγγραφέας Νεκτάριος Τέρπος δεν κατέχει ούτε στην Εκκλησία ούτε στην Ελληνική Γραμματεία των Νεοτέρων χρόνων τη θέση που θα έπρεπε. Ελάχιστες είναι οι αναφορές στο πρόσωπό του, παραμένοντας μέχρι σήμερα άγνωστος και παραμελημένος. 




Κωνσταντίνου Γαρίτση 

Ιερά Πατριαρχική 
και Σταυροπηγιακή Μονή 
ΠροφήτουΗλιού Θήρας 


Η σύντομη αυτή περιγραφή της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας έχει ως κύριο στόχο νά βοηθήσει τον επισκέπτη και προσκυνητή, αλλά και τον ειδικό επιστήμονα, να πληροφορηθεί για την ιστορία και την τέχνη της. Σε καμιά περίπτωση δεν εξαντλείται ο πνευματικός και πολιτισμικός πλούτος που διαθέτει και παρέχει. 


Επιχειρείται μία σύντομη αναφορά στην ίδρυση της Μονής και σε κάποιες χαρακτηριστικές πτυχές της ιστορίας και της προσφοράς της. Παρουσιάζονται ο ναός, τα παρεκκλήσια και τα μετόχια της, καθώς και τα κειμήλιά της. 


Καταγράφονται επίσης χρήσιμες πληροφορίες, προκειμένου ο επισκέπτης να διευκολυνθεί κατά την επίσκεψή του, καθώς και βασική βιβλιογραφία για όσους επιθυμούν περισσότερα στοιχεία. 


Η παρούσα έκδοση κυκλοφορεί επίσης στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Ρωσικά




Σελ. 118 
ISBN: 960-87217-6-8 


Κωνσταντίνου Γαρίτση 
Η αμερικανική ατομικότητα και ο εμπειρικός συμβολισμός της εγκόσμιας υπερβατικότητας 

Το ενδιαφέρον της παρούσας εργασίας θέτει το ερώτημα των ιδιαίτερων αμερικανικών μορφών ατομικότητας. Η αμερικανική κοινωνία εξετάζεται γενικά με την ίδια αντίληψη, όπως και οι άλλες δυτικές κοινωνίες. Διακρίσεις, όπως εκείνη μεταξύ "εσωτερικού" και "εξωτερικού", η αντίληψη δηλαδή ότι η υποκειμενική εσωτερική εμπειρία παραμένει απροσπέλαστη από τον εξωτερικό κόσμο, ή εκείνη μεταξύ "ιερού" και "κοσμικού", μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται στο αμερικανικό περιβάλλον. Εκεί όμως δεν διατηρούν την πόλωσή τους με τον ίδιο τρόπο. Ιδιαίτερα στη σχέση μεταξύ υπερβατικού και εμμενούς και στη δοσοληψία με το "ιερό" εμφανίζεται έναντι των ευρωπαϊκών κοινωνιών μία διαφορά, η οποία προσεγγίζεται στην παρούσα εργασία. 



Σελ. 462 ISBN: 960-87217-3-3

Bασιλείου Τσακίρη Κατάλογος των Εντύπων της Βιβλιοθήκης Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας και Παναγίας Καλαμιωτίσσης Ανάφης


Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας και Παναγίας Καλαμιωτίσσης Ανάφης ως μια μαρτυρία αναζήτησης της γνώσης στο νησί της Θήρας. 


Η βιβλιοθήκη της Μονής διαθέτει μία πολύ μεγάλη συλλογή εντύπων βιβλίων από το 1528 έως και το 1900. Οι τόμοι ξεπερνούν τους 1350. Η συλλογή βιβλίων πρέπει να άρχισε από την ίδρυσή της το 1711, περιορίζονταν όμως κυρίως σε λειτουργικά βιβλία. Στην τέταρτη δεκαετία όμως της ζωής της άρχισε η συστηματική συλλογή βιβλίων, στα πλαίσια βεβαίως της εποχής και των αναγκών της Μονής. Από εκεί και πέρα οι ηγούμενοι και η αδελφότητα συνέχισαν τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης ως το τέλος του 19ου αιώνα. 


Τα βασικά ενδιαφέροντά τους κυμαίνονταν ανάμεσα σε εκδόσεις πατερικών κειμένων, κυριακοδρομίων και ερμηνείας της Καινής Διαθήκης. Απ' αυτές τις εκδόσεις προμηθευόταν η βιβλιοθήκη της Μονής πολλά αντίτυπα ώστε να εξυπηρετούνται οι μοναχοί της. Χαρακτηριστική είναι η σειρά των απάντων του Ιωάννου του Χρυσοστόμου της εκδόσεως του D. BERNARDI DE MONT FAUCON και σώζονται σε δύο με τρία αντίτυπα ο κάθε τόμος. Αλλά και μέσω των δογματικών βιβλίων, που είναι αρκετά, φαίνεται ότι οι μοναχοί παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στα θεολογικά δρώμενα. Υπάρχουν ακόμη διάφορες εκδόσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων και μεγάλο τμήμα της σειράς των εκδόσεων του CAROLIS TAUCHNITII. 


Oι πολλές εκδόσεις αναγνωστικών, γραμματικών, συντακτικών πρέπει να συνδέονται με την εκπαιδευτική δραστηριότητα της Μονής. 


Πολλές, και μάλιστα από τις πιο σπάνιες, εκδόσεις της βιβλιοθήκης (όπως η έκδοση της Αγίας Γραφής του Αρίου Μοντανού στα 1569 και του Εορτολογίου του Σεβαστού Κυμινίτου στα 1701) είναι δωρεά του λογίου Ιωάννου Αγά, που έζησε τον 18ο αιώνα και επισκέφθηκε την μονή. Τα βιβλία που δώρισε αποτελούν το σημαντικότερο τμήμα της βιβλιοθήκης. 


Σελ.: 150 
ISBN: 960-87217-2-5 


Kωνσταντίνου Γαρίτση 
Όρασις Αοράτου 

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ 

Το θέμα αυτής της μελέτης είναι η διδασκαλία του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου περί του Ωραίου και η σημασία της για τον προσδιορισμό της αισθητικής σχέσεως στην Δυτική Θεολογία. Ο άγιος Διονύσιος μεταφράζεται από πολύ νωρίς στα λατινικά και η επίδρασή του στην Δύση εντοπίζεται σε ολόκληρη την πνευματική πορεία της μέχρι και τον ύστερο Μεσαίωνα, καθώς και σε μεμονωμένα, αλλά εξέχοντα, μεταγενέστερα μνημεία της. 


Θεωρείται πλέον στην Δύση ο μεγαλύτερος και θεϊκότερος των θεολόγων. Αντιπροσωπεύει μια υψηλή και ιδιαίτερη αντίληψη θρησκευτικής εμπειρίας, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της αισθητικής τάξεως. Αυτή η αισθητική τάξη αποτελεί την απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη του ζην και υπάρχειν εντός της κοινωνίας της αλήθειας, εντός της αισθητικής αναγωγής του σύμπαντος κόσμου. 


Οι πολύπτυχες και πολύτροπες μορφές που απαντούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των εκκλησιών ανταποκρίνονται σε μία ιδέα η οποία βρίσκεται σ’ όλα τα γραπτά του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, ιδιαιτέρως όμως στο πρώτο κεφάλαιο της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. 


Ο συγγραφέας λέει εκεί πως οι αισθητές εικόνες με το πλήθος και την ποικιλία τους εξανθρωπίζουν το θείον και ενυλώνουν το άϋλο, και φέρνουν έτσι τα υπερούσια στα καθ’ημάς....το ωραίο στην τέχνη γίνεται βοήθεια για τόν άνθρωπο, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο εν εαυτώ ωραίο και αγαθό έν, από το οποίο παράγεται η πολλαπλότητα των ωραίων και αγαθών πραγμάτων. 


Σελ. 70 ISBN: 960-87217-7-6



Dimitrij F. Boumazhnov 
Moναχός εστι… 

Η έκδοση αυτή αποτελεί παρουσίαση μίας σε εξέλιξη έρευνας σχετικά με την σημασία της λέξης μοναχός, όπως αυτή συνδέεται με την χριστιανική ασκητική γραμματεία και αντίληψη. Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες αναζητούνται τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην σύσταση αυτού του όρου και γίνεται η προσπάθεια μέσα από αυτά να προσδιοριστεί το νόημα και η ουσία του μοναχισμού. Ο λόγος που η χριστιανική άσκηση συνδέθηκε με την λέξη μοναχός, μπορεί να υποδείξει και τους λόγους ύπαρξης αυτής της άσκησης. Η παρούσα έρευνα αναζητά σε κοπτικά, συριακά, αραμαϊκά, εβραϊκά και ελληνικά κείμενα των πρώτων χριστιανικών αιώνων, τον τρόπο με τόν οποίο αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι ασκητές και το περιβάλλον τους, τον λόγο της επιλογής τους να ζήσουν ως μοναχοί αναζητώντας το πρόσωπο της κλίσης τους. 


Σελ. 144 ISBN: 960-87217-9-2



Κωνσταντίνου Γαρίτση 
Mαρία Μαγδαληνή 

Οι βίοι των αγίων πάντοτε εξιστορούνταν και πάντοτε θα εξιστορούνται, κυρίως διότι η Εκκλησία αναγνωρίζει σ' αυτούς τους οδοδείκτες της πορείας της. 


Στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, μια γυναίκα από την Παλαιστίνη γίνεται γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταμορφώνεται σε αγία και ισαπόστολο, επειδή είχε το σθένος να ακολουθήσει με πιστότητα τον Χριστό. 


Σκοπός του βιβλίου είναι η έρευνα της ιστορικότητας, της θέσης και του ρόλου της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην χριστιανική παράδοση. 

Τόμος 2α
Σελ. 481 
ISBN: 978-960-89148-3-4 




Κωνσταντίνος Γαρίτσης 
Ο Χριστόφορος Άγγελος (+1638) και τα έργα του ( τόμοι 2α + 2β ) 


Πόνησις, Ἐγκώμιον, Ἐγχειρίδιον καὶ Ἀποστασία 


Εἰσαγωγή – Σχόλια -Ἐπιμέλεια ἔκδοσης 



Tόμος 2β 
Σελ. 447 
ISBN: 978-960-89148-4-1 
Set 978-960-89148-2-7 
Το έργο του Χριστοφόρου Αγγέλου εμφανίζει μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των Ελλήνων λογίων της εποχής του, δεν στοχεύει να παρουσιάσει στην ελληνική Ανατολή τα θεολογικά ή φιλοσοφικά ρεύματα της Δύσης. Στόχος του είναι να παρουσιάσει στο δυτικοευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό, μέσα από την προσωπική του ματιά, την ζωή και την διδασκαλία της ελληνικής Εκκλησίας καθώς και τις αποκαλυπτικές προσδοκίες των Ελλήνων της εποχής του. Το έργο του όμως διακρίνεται και για μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Όπως διορατικά παρατηρεί ο συγγραφέας και εκδότης Κωνσταντίνος Γαρίτσης, εκφράζει μια ανθρωπολογική αντίληψη της θρησκείας, όπου δεν τονίζονται ιδιαίτερα οι διαφορές, αλλά προσεγγίζεται ως πολιτιστικό φαινόμενο, ένα κοινό σύστημα εννοιών, εκφράσεων και αξιών. Στις δύο αυτές ιδιαιτερότητες οφείλεται μάλλον και ο μεγάλος αριθμός των ξενόγλωσσων μεταφράσεων και επανεκδόσεων των βιβλίων του, που παρουσιάζονται λεπτομερώς στην παρούσα εργασία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ