"Να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εξαίσιο, βαθύτερο, συμπαθητικότερο, πιο συνετό, πιο γενναίο και πιο τέλειο από το Χριστό, κι όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και με θερμή αγάπη λέω στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί και να υπάρξει. Ακόμα περισσότερο, αν κάποιος μου αποδείκνυε ότι ο Χριστός είναι εκτός αλήθειας, κι αν πράγματι η αλήθεια ήταν εκτός Χριστού, τότε θα προτιμούσα να παραμείνω με τον Χριστό, παρά με την αλήθεια (Ντοστογιέφσκι)

6.2.16

Η ανευλάβεια


Παναγία η Γοργοϋπήκοος
   H εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται Γοργοϋπήκοος ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Δεν είναι ζωγραφισμένη σε ξύλο. Ούτε τοποθετημένη σε προσκυνητάρι. Είναι μια απλή τοιχογραφία. 
Μπροστά της περνούσε ένας καλόγερος κρατώντας ένα αναμμένο δαδί για να βλέπει. Τότε δεν υπήρχαν ούτε φακοί, ούτε ηλεκτρικά. Και η κάπνα από το δαδί καταμουτζούρωνε την εικόνα. Και ο καλόγερος; Το έβλεπε-δεν το έβλεπε, σημασία δεν έδινε. 
     Και ακούστηκε η φωνή της Παναγίας από την εικόνα: 
- Πρόσεχε, παλιοκαλόγερε! Μεχρι πότε θα συνεχίζεις να γεμίζεις ΑΝΕΥΛΑΒΩΣ με την καπνούρα του δαδιού σου το πρόσωπό μου; 
     Τί ενόχλησε την Παναγία; Ο φυσικός καπνός που έβγαινε απ΄το δαδί; Ή η βρώμα που κάνει το δαδί, όταν καίγεται το ρετσίνι; Φυσικά όχι. Μια ολόκληρη χαβούζα φυσικής δυσωδίας δεν θα Την ενοχλούσε. 
     Τι την ενόχλησε την Παναγία μας; Η ανευλάβεια του μοναχού. Δηλαδή; Το ασεβές φρόνημα, που λέει: 
- Έλα καημένε! Αυτά κάθεσαι και προσέχεις; Δεν βαριέσαι!
     Με άλλα λόγια; Προσέχετε. Η ανευλάβεια, η έλλειψη ευλαβείας σε ό,τι είναι άγιο και ιερό, σε ό,τι είναι της Εκκλησίας και της πίστης στον Χριστό, ΔΕΝ είναι όσο μας φαίνεται απλό!
     Η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου έκαμε στο διάβα των αιώνων θαύματα πολλά. Το μεγαλύτερο είναι το πρώτο. Ότι μας μίλησε. Για να μας θυμίσει ότι η ΑΝΕΥΛΑΒΕΙΑ είναι μεγάλη αμαρτία.  

Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου
(Έκδοση Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ Π.Β.Κ.

Η ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ:

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

GOOGLE MAP ΑΠΟΨΗ ΜΟΝΗΣ