22 Αυγούστου 2014

Συλλογή από αποφθέγματα Αγίων

"Γνώριζε ότι χωρίς πειρασμούς βρίσκεσαι μακριά από το δρόμο του Θεού και δεν περπατάς στα ίχνη των αγίων", Ισαάκ ό Σύρος.
"Είτε τρώτε, είτε πίνετε, είτε κάνετε κάτι, όλα να τα κάνετε για τη δόξα του Θεού", (Α' Κορ. ι' 31).
"Είναι δύσκολο να υποψιασθεί το κακό εκείνος που με δυσκολία στρέφεται στην κακία", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Η νωθρότητα είναι σύζυγος του ύπνου, και η οκνηρία μητέρα της πείνας", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Να μη νικηθούμε από τον Σατανά διότι δεν αγνοούμε τα σχέδια του", (Β' Κορ. β' 11).
"Ο φόβος του Θεού είναι απαθής' γιατί φοβάται κανείς όχι το Θεό, αλλά το να εκπέσει από το Θεό", Κλήμης Αλεξανδρείας.
"Είναι ανάγκη να προσεύχεται κανείς πάντοτε και ασταμάτητα, και εκείνος που βρίσκεται σε θλίψη και εκείνος που ζει με άνεση", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Οι απολαύσεις και οι αμαρτωλές ηδονές και τα αναρίθμητα κακά γεννιούνται από τα πολλά χρήματα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Γι' αυτό όλες τις εντολές σου εφάρμοσα, γιατί μίσησα κάθε οδό αδικίας", (Ψαλμός ριή' 104).
"Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη γνώμη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Μακάριοι είναι όσοι πεινούν και διψούν τον ενάρετο τρόπο ζωής διότι αυτοί θα χορτάσουν", (Ματθ. ε' 6).
"Φύλλα και σαπουνόφουσκες και καπνό και άχυρα και σκιά και σκόνη... χαρακτήρισα όλα τα λαμπρά αυτού του κόσμου", Νείλος ο Ασκητής.
"Βλέποντας ο Θεός ότι αυτά που κατορθώνεις εσύ με τη δύναμη τ' αποδίδεις στο Θεό, και Αυτός με τη σειρά Του σου χαρίζει τα δικά Του, τα πνευματικά, τα θεία", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Να μην γινόμαστε μικρόψυχοι για τα παιδιά μας ούτε να φοβηθούμε μήπως κοπιάσουν, αλλά να χαιρόμαστε, γιατί κοπιάζοντας θα δοξαστούν", Μέγας Βασίλειος.
"Αλλοίμονο στον ένα, όταν πέσει και δεν θα είναι κανείς άλλος να τον σηκώσει", (Εκκλ. δ' 10).
"Αν ο άνθρωπος δεν έχει στην καρδιά του την πεποίθηση ότι είναι αμαρτωλός, ο Θεός δεν τον εισακούει", Γεροντικό (Αββάς Μωυσής, 16).
"Όποιος λυπάται τον υιό του και δεν το τιμωρεί τον μισεί. Όποιος όμως τον αγαπά τον διαπαιδαγωγεί επιμελώς", (Παρ. ιγ' 24).
"Θα μας ζητηθεί να λογοδοτήσουμε όχι για κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και για κάθε χρόνο, ακόμη και για κάθε στιγμή και λεπτό της ώρας", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Να υπακούετε στους πνευματικούς σας πατέρες και προεστούς, διότι αυτοί αγρυπνούν για τις ψυχές σας σαν άνθρωποι που θα δώσουν λόγο για σας", (Εβρ. ιγ' 17).
"«Τίς δ' ό Αντίχριστός; Πλήρες ιού θηρίον, άνήρ δυνάστης». («Ποιος είναι ο Αντίχριστος; Θηρίο όλο δηλητήριο, άνθρωπος δυναστής»)", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Εάν ένας τυφλός οδηγεί έναν άλλον τυφλό, θα πέσουν και οι δύο σε βαθύ λάκκο", (Ματθ. ιε' 14).
"Είναι μεγάλη ντροπή να σπαταλήσουμε το σήμερα και αργότερα να αναπολούμε το παρελθόν, όταν πια σε τίποτε δεν θα μας ωφελεί μια τέτοια λύπη", Μέγας Βασίλειος.
"Μακάριος είναι ο άνδρας που δεν πορεύθηκε στη βουλή των ασεβών και δεν εστάθηκε στην οδό των αμαρτωλών", (Ψαλμ. α' 1).
"Οι άνθρωποι που ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού, ανήκουν στην αλήθεια και όσοι δεν ανήκουν στην αλήθεια δεν ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού", Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.
"Ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίο μου ελαφρύ", (Ματθ. ια' 30).
"Η αγάπη είναι σύζυγος των αγγέλων, σύντροφος των πατέρων, ομοτράπεζη των προφητών, συναθλήτρια των μαρτήρων", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι, δε θα υπήρχαν αγώνες. Κι αν δεν υπήρχαν αγώνες, δεν θα υπήρχαν στεφάνια", Άγιος Θεοφύλακτος.
"Πρέπει κανείς να βαδίζει στη μέση, πιο φιλοσοφικά από τους εντελώς άσχετους και πιο ανθρώπινα από όσους φιλοσοφούν δίχως μέτρο", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Το στόμα του άφρονος είναι η καταστροφή του και τα λόγια των χειλέων του είναι παγίδα, όπου συλλαμβάνεται και καταστρέφεται η ζωή του", (Παρ. ιη' 7).
"Η αποκοπή του εαυτού μας από το σύνδεσμο με τους αδελφούς δεν είναι γνώρισμα ανθρώπου που ζει σύμφωνα με την εντολή της αγάπης", Μέγας Βασίλειος.
"Θα μελετήσω τα προστάγματα Σου, δεν θα λησμονήσω τα λόγια Σου", (Ψαλμ. ριη' 15).
"Όποιος υποφέρει με χαρά την αδικία, αυτός έχει παρηγοριά από το Θεό", Ισαάκ ο Σύρος.
"Εκείνο που σπέρνει ο άνθρωπος σ' αυτή τη ζωή, αυτό και θα θερίσει κατά την ημέρα της Κρίσεως", Μέγας Βασίλειος.
"Ο σοφός επιδιώκει την ηρεμία και την απραγμοσύνη και τη σχολή, για να βυθιστεί με ησυχία στη σκέψη του Θεού", Ιωάννης Δαμασκηνός.
"«Με έργα και θεία δύναμη», λέγει, «εγκαθίσταται η βασιλεία του Θεού στις ψυχές»", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Όσο τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα, τόσο πιο πολλή αξία έχει ο θρίαμβος της αρετής", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να προσέχεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις την υγεία και την αρρώστια της ψυχής σου", Μέγας Βασίλειος.
"Είσαι σκεύος πλασμένο από τον Θεό. Δόξασε, λοιπόν, Εκείνον που σε έφτιαξε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να γίνετε αγαθοί και εύσπλαχνοι όπως και ο Πατέρας σας είναι πολυεύσπλαχνος προς όλους", (Ματθ. ε' 48, Λουκ. στ' 36).
"Όταν δίνει ο Θεός, δεν έχει δύναμη ο φθόνος και όταν δεν δίνει, δεν έχει δύναμη ο κόπος", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Έχουμε ανάγκη από όπλα, και είναι μεγάλο όπλο η προσευχή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Όπου αποφασίζει ο Θεός, υποχωρεί η φυσική τάξη, γιατί εφόσον αποφάσισε, μπόρεσε και το έκανε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Στους ευθείς και ειλικρινείς αρμόζει να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό", (Ψαλμ. λβ' 1).
"Όταν μνησικακείς, πρέπει να καταλάβεις ότι μνησικακείς εναντίον του εαυτού σου, όχι εναντίον άλλου. Ότι σφιχτοδένεις τα δικά σου αμαρτήματα κι όχι του αδελφού σου", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να εξετάζεις την εργασία κάθε ημέρας, σύγκρινε την με την προηγούμενη εργασία και βιάσου να βελτιωθείς. Να προοδεύεις στις αρετές, ώστε να πλησιάζεις τη ζωή των αγγέλων", Μέγας Βασίλειος.
"Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Πολλές φορές πετυχαίνει τα μεγάλα, ενώ αποτυχαίνει στα μικρά", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Όπως όλα τα άλλα, έτσι και οι γάμοι των χριστιανών πρέπει να έχουν και την κοσμιότητα, και κοσμιότητα είναι η σεμνότητα", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Και ο πονηρός πειράζει και ταλαιπωρεί την ψυχή όσο θέλει αλλά όσο του επιτρέπει ο Θεός", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Πρέπει να είμαστε άνθρωποι της χάρης, ώστε όποιος μας πλησιάζει να ξεκουράζεται", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
"Εξέταζε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου εάν είναι ευσεβείς και αξιόπιστοι. Και να ζητείς συμβουλή μόνο από τους σοφούς", (Σοφ. Σειρ. θ' 14).
"Η άτακτη πολυλογία είναι γέννημα της άτακτης σκέψης. Σπάνια βρίσκουμε πολύ νόημα κάτω από τα πολλά λόγια", Γνώμες Αγίων Πατέρων.
"Μη ζητήσεις να πάρεις γνώμη από κάποιον που δεν είναι στον ίδιο δρόμο μ' εσένα, ακόμη και αν είναι πολύ σοφός", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Οι αρρώστιες παραχωρούνται από το Θεό για την υγεία της ψυχής στους ράθυμους και αμελείς, που αγαπούν τον Θεό", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Ο μεγαλύτερος ανάμεσα μας ας γίνει όπως ο μικρότερος και ο αρχηγός σαν τον υπηρέτη", (Λουκ. κβ' 24-27).
"Οι Άγιοι πάντοτε εσκέπτοντο την άλλη ζωή. Είναι πνευματικό χάρισμα η μνήμη του Θανάτου", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
"Διότι η αφθονία και ο κορεσμός, που είναι πηγή και ρίζα των ασθενειών, είναι επίσης και πηγή και ρίζα της αηδίας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να σέβεσαι το Θεό με έργα σεμνά, να Τον υμνείς με λόγια και να Τον τιμάς με τη σκέψη", Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
"Τα υγιή μάτια επιθυμούν το φως, έτσι και τη νηστεία που γίνεται με διάκριση την ακολουθεί η επιθυμία της προσευχής", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Σας παρακαλώ πρώτα να διαπλάσετε τις ψυχές των παιδιών σας, που βαδίζουν προς το γάμο, ώστε να μη ζητούν υλικά αγαθά, αλλά σωφροσύνη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Πρόσεχε να μη σε παραπλανήσουν προς το κακό ασεβείς άνθρωποι και ποτέ μη συγκατατεθείς στις αμαρτωλές τους σκέψεις", (Παρ. α' 10).
"Η γενναιότητα της καρδιάς αποκτάται από την πολλή πίστη στο Θεό και η πίστη από την ταπεινή καρδιά", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Κύριε, ελέησε με, γιάτρεψε την ψυχή μου που είναι βαριά τραυματισμένη, διότι αμάρτησα σε Σένα", Μέγας Βασίλειος.
"Ας κερδίσουμε τις ψυχές με τις ελεημοσύνες, ας δώσουμε από τα υπάρχοντα μας στους φτωχούς, για να γίνουμε πλούσιοι σε ουράνια αγαθά", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Να ζητάς με πίστη χωρίς να αμφιβάλλεις καθόλου, διότι εκείνος που αμφιβάλλει είναι άνθρωπος δίγνωμος ακατάστατος σε όλη τη διαγωγή του", (Ιακ. α' 6-7).
"Μακάριος ο νους που αποξενώνεται από κάθε αντίληψη υλικών πραγμάτων κατά την ώρα της προσευχής", Όσιος Νείλος ο Ασκητής.
"Χαίρω για τα παθήματα που υποφέρω", (Κολ. α' 24).
"Να ευλογείς πάντα και να μην καταριέσαι, γιατί η ευλογία γεννά ευλογία και η κατηγορία, κατηγορία", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Κάθε αθλητής εγκρατεύτεται από όλα", (Α' Κορ. θ' 25).
"Ούτε η δικαιοσύνη σου να είναι άκαμπτη, ούτε η φρόνηση σου περίπλοκη. Παντού το μέτρο είναι το άριστο", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αντισταθείτε στον Διάβολο στερεοί στην πίστη. Και ο Θεός αφού υποφέρετε λίγο, θα σας κρατήσει, θα σας στηρίξει", (Α' Πέτρ. ε' 9-10).
"Η εξομολόγηση είναι ένας τρόπος, για να έλθει ο άνθρωπος στο Θεό. Είναι προσφορά της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο", Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
"Μόλις δει ο εχθρός διάβολος το όπλο της νηστείας σε κάποιον άνθρωπο, αμέσως φοβάται, καθώς θυμάται την ήττα του από τον Σωτήρα στην έρημο", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Η παρρησία προς τον Θεό αποκτάται από την καθαρή συνείδηση και τα έργα της αρετής", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Μην πάψεις να διερευνάς τον εαυτό σου, αν δηλαδή η ζωή σου προχωρεί σύμφωνα με τις εντολές του Θεού", Μέγας Βασίλειος.
"Όσο πνευματικός άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχει σ' αυτή τη ζωή", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.
"Δεν είναι δυνατόν, εκείνος που είναι προσηλωμένος στα παρόντα, να δεχθεί κάποτε και να γεμίσει από τον πόθο των μελλοντικών αγαθών", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Κανείς ας μην προβάλλει αδυναμία στην εκτέλεση των εντολών του Ευαγγελίου, γιατί υπήρξαν άνθρωποι που έπραξαν και παραπάνω από αυτές", Ιωάννης Σιναΐτης.
"Να μην έχεις άλλο στο στόμα σου και άλλο στην καρδιά σου, διότι ο Θεός δεν εμπαίζεται, αλλά όλα τα βλέπει, και τα κρυφά και τα φανερά", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Δεν πρέπει να διατηρούμε τους λογισμούς που αρέσουν στο διάβολο, αλλά να τους καταστρέφουμε με το μαχαίρι του θείου λόγου", Ιωάννης Δαμασκηνός.
"Τα θεμέλια κάθε αρετής είναι η νηστεία και η αγρυπνία. Αυτές, όταν γίνονται με διάκριση, βοηθούν τον άνθρωπο σε κάθε καλό", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Με την υπομονή φθάνουμε στην ταπείνωση και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τη χάρη του Θεού", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Κανείς και τίποτα να μη σε φοβίζει. Κι αν ακόμη είναι αναρίθμητοι οι εχθροί, δαίμονες και ασεβείς άνθρωποι, ο δικός μας υπερασπιστής είναι ισχυρότερος", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Μη ζητάς υπεροχή, αλλά να αναγνωρίζεις την ισότητα της φύσης και να αγαπάς να είσαι ισότιμος προς εκείνους που φαίνονται ότι υστερούν κάπως απέναντι σου", Μέγας Βασίλειος.
"Όταν τελειώσει η ημέρα, ευχαριστούμε το Θεό για όσα αγαθά μας έδωσε ή για όσο επιτύχαμε και εξομολογούμαστε τις παραλείψεις μας", Μέγας Βασίλειος.
"Δαμάζουμε με τη νηστεία τη σάρκα μας, που είναι το υποζύγιον της ψυχής μας, για να βαδίσουμε με ασφάλεια προς την Άνω Ιερουσαλήμ", Ιερός Αυγουστίνος.
"Το χρόνο της δευτέρας παρουσίας κανένας δεν τον ξέρει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά μόνο ο Πατέρας μου", (Ματθ. κδ' 36).
"Ο Κύριος είναι φωτισμός μου και σωτήρας μου, ποιον θα φοβηθώ;", (Ψαλμ. κς' 1).
"Όποιος έχει το Θεό μαζί του, είναι ο πιο ισχυρός απ' όλους", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να εξομολογείσαι τακτικά και καλά, γιατί και Πατριάρχης να είσαι, αν δεν εξομολογείσαι, δεν σέβεσαι", Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
"Πήγαινε κοντά στους δίκαιους, και δια μέσου αυτών θα πλησιάσεις το Θεό. Να συναναστρέφεται αυτούς που έχουν ταπείνωση και θα μάθεις τους τρόπους τους", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι πάντοτε χρήσιμη, περισσότερο όμως στις περιστάσεις που χάνουμε προσφιλή πρόσωπα", Μέγας Βασίλειος.
"Δεν μετανόησα ειλικρινά και απέφυγα να εξομολογηθώ την αμαρτία μου σε Σένα. Γι' αυτό συνετρίβησαν τα οστά μου και εκλονίσθη ολόκληρος ο εγωισμός μου", (Ψαλμ. λα' 3).
"Εκείνος που πρόκειται να προσευχηθεί, δεν τολμάει να πει τίποτε το άπρεπο, ούτε κατά τη διάρκεια του φαγητού", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο σώφρων περνάει ολόκληρη τη ζωή του με άνεση και με μεγάλη πνευματική ελευθερία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Είναι γνώρισμα της ψυχής που αγαπά τον Θεό να υποτάσσει στα θεία καθετί το ανθρώπινο", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Όταν πέσετε, αδελφοί μου, σε ποικίλους πειρασμούς να το θεωρείτε ως μεγάλη χαρά", Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.
"Η μητέρα όλων των αγαθών και το γνώρισμα των μαθητών του Ιησού και η δύναμη που συγκρατεί όλη μας την ζωή είναι πάνω απ' όλα η αγάπη", Άγιο Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Και αυτός ο νους μας, που βλέπει με πολλή ακρίβεια και γρήγορα το ξένο αμάρτημα, είναι βραδυκίνητος στο να αντιληφθεί τα δικά μας ελαττώματα", Μέγας Βασίλειος.
"Κανένας δεν μπορεί να γνωρίσει την αδυναμία του, αν δεν πέσει σε σωματικούς πειρασμούς. Τότε προσεύχεται και συντρίβεται και ταπεινώνεται", Ισαάκ ο Σύρος.
"Η χαρα του Θεού δεν γεννιέται σε οποιαδήποτε ψυχή, αλλά, εάν κάποιος έκλαψε πολύ για την αμαρτία του", Μέγας Βασίλειος.
"Η αδιαντροπιά είναι ιδιαίτερο γνώρισμα του κακού και τιποτένιου ανθρώπου και η ντροπή του σπουδαίου", Μέγας Φώτιος.
"Είναι πολύ κοντά ο Κύριος σε όλους όσοι τον επικαλούνται. Όσοι τον επικαλούνται με ειλικρίνεια και αγνά ελατήρια", (Ψαλμ. ρμδ' 18).
"Κάθε αμαρτία είναι φοβερή, όμως τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο από τη μνησικακία και την πλεονεξία", Ευσέβιος.
"Ο δίκαιος πρώτος ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτού του", (Παρ. ιη' 17).
"Αναθέστε όλα τα προβλήματα σας στον Θεό... Μην κάνετε τίποτε που να αποβλέπει στη δόξα των ανθρώπων, αλλά μόνον ότι είναι ευάρεστο στο Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Πρέπει κανείς να φροντίζει να μένει μαζί ή τουλάχιστο να συνομιλεί συχνά με ανθρώπους που έχουν πνευματική γνώση", Άγιος Μάρκος ο Ασκητής.
"Πέφτουμε σε μεγάλες αμαρτίες, γιατί δεν φροντίσαμε όσο πρέπει, για να κόψουμε τα μικρότερα ελαττώματα μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να προσευχόμαστε, αλλ' αυτό το Πνεύμα μεσιτεύει για μας με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφρασθούν με λόγια", (Ρωμ. η' 26).
"Εδώ δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια απρέπεια μπροστά σε έναν' τι θα κάνουμε εκεί (κατά τη μέλλουσα κρίση) μπροστά σε τόσες μυριάδες;", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα", Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
"Κι αν ακόμη έχεις ανέβει όλη την κλίμακα των αρετών, και τότε να προσεύχεσαι για την άφεση των αμαρτιών σου", Ιωάννης Σιναΐτης της Κλίμακος.
"Μη ζητάς πνευματικό δάσκαλο που να ανέχεται τα πάθη σου διότι οδηγείσαι από αυτόν σε βαθύ λάκκο", Μέγας Βασίλειος.
"Αν θέλεις να κυβερνάσαι από το Θεό, να μη θέλεις να αμαρτάνεις. Γιατί αν αμαρτάνεις, πως θα κυβερνηθείς από το Θεό;", Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.
"Εμπαίχτηκαν και μαστιγώθηκαν, ενώ άλλοι πριονίστηκαν και άλλοι εσφάγησαν με μαχαίρι", (Εβρ. ια' 36).
"Οι άνθρωποι όσο πλησιάζουν τον Θεό, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Και πάλι όσο πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πλησιάζουν και τον Θεό", Αββάς Δωρόθεος.
"Και τα εύκολα και υποφερτά θα μας φανούν δύσκολα, αν είμαστε νωθροί και οκνηροί", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο γνωστικός δεν μνησικακεί ποτέ. Δεν μισεί κανέναν, έστω και αν ο άλλος άξιος να μισείται, με αυτά που πράττει", Κλήμης Αλεξανδρείας.
"Ο Θεός σας μεταχειρίζεται σαν παιδιά του, διότι ποιο παιδί δεν παιδαγωγεί ο πατέρας του;", (Εβρ. ιβ' 7).
"Τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο από τον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι είναι και παραμένει θνητός", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να χαίρεστε με κείνους που χαίρονται και να κλαίτε με κείνους που κλαίνε", (Ρωμ. ιβ' 15).
"Η πρώτη παρακοή του ανθρώπου είχε ώς αφορμή την ακράτεια. Αντίθετα, όλοι οι άγιοι διακρίθηκαν για την εγκράτεια τους", Μέγας Βασίλειος.
"Αν δεν διατηρήσουμε με τη συνεχή ανάμνηση τη διδασκαλία που φυτεύτηκε στην ψυχή μας, τα σκορπίσαμε όλα στον αέρα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η αγάπη για τους εχθρούς δεν είναι δυνατή, παρά μόνο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
"Η μεταβολή, δεν εξαρτάται απ' Αυτόν που έσπειρε, αλλ' απ' αυτούς που δε θέλησαν ν' αλλάξουν", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Περισσότερο εξέταζε τον εαυτό σου και όχι τους άλλους' γιατί στο ένα θα είσαι κερδισμένος εσύ, στο άλλο οι άλλοι", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Όταν ιδείς κάποιον να πλουτεί με αδικίες και να ευημερεί, να στενάξεις, να δακρύσεις. Διότι ο πλούτος αυτός προσθέτει σ' αυτόν τιμωρία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Από τους ανθρώπους κανένας δεν είναι χωρίς κάποια αρετή, ούτε ο πολύ κακός' και κανένας δεν είναι χωρίς κάποια κακία, ούτε ο πολύ καλός", Ζιγαβηνός.
"Το στόμα αυτού που λέγει την αλήθεια είναι χαμογελαστό και τα χείλη του γεμάτα αγαλλίαση", (Ιώβ. η' 21).
"Ο Θεός επιτρέπει, σύμφωνα με το σχέδιο Του, να δοκιμαστεί ο καθένας με διάφορες θλίψεις, για να φανερωθούν εκείνοι που Τον αγαπούν", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Τίποτε άλλο δεν ευχαριστεί τόσο πολύ το Θεό, όσο το να μη ανταποδίδουμε κακό αντί κακό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αυτός που μας βάζει σε πειρασμό μας πειράζει δίχως να ξέρει αν θα υπακούσει σ' αυτόν ο άνθρωπος ή όχι", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται' η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Οι άνθρωποι που ζητούν την αρετή αφού παιδευτούν λίγο θα ευεργετηθούν πάρα πολύ", (Σοφία Σολ. γ' 5).
"Πολλές φορές οι ασθένειες είναι και τιμωρίες για τα αμαρτήματα μας, έρχονται δε για την επιστροφή μας στο σωστό δρόμο", Μέγας Βασίλειος.
"Ο απλός άνθρωπος έχει πάντοτε τις ευλογίες του Θεού", (Παρ. ια' 25).
"Τίποτε δεν μπορεί να κάμει την ψυχή τόσο φιλοσοφημένη και επιεική και ήπια, όσο η συνεχής ανάμνηση των αμαρτημάτων μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αντισταθείτε στον διάβολο και θα φύγει από σας", (Ιάκ. δ' 7).
"Ο Θεός δεν ζητά εξαιρετικούς ανθρώπους για απλό έργο, αλλά απλούς ανθρώπους για εξαιρετικό έργο", Ανώνυμος.
"Εκείνος που ατιμάζει το φτωχό, εξοργίζει Εκείνον που τον δημιούργησε", (Παρ. ιζ' 5).
"Ότι θέλεις μπορείς να το αποφύγεις, όλα εκτός από τη συνείδηση σου", Ιερός Αυγουστίνος.
"Όσοι ξέπεσαν από την αρετή, πασχίζουν να παρασύρουν και τους άλλους, για να μην είναι μόνοι τους στην ασχημοσύνη", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Η σιωπή είναι μεγάλο δυναμωτικό του αοράτου πολέμου και μια βέβαια ελπίδα νίκης", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
"Μη ζητήσεις να πάρεις γνώμη από κάποιον που δεν είναι στον ίδιο δρόμο μ' εσένα, ακόμη και αν είναι πολύ σοφός", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Όποιος ομολογεί και εγκαταλείπει τις αμαρτίες του, θα βρει έλεος από τον Κύριο", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Φύγετε μακριά από μένα όλοι οι εργάτες της αδικίας", (Λουκ. ιγ' 26-27).
"Αν δεν διατηρήσουμε με τη συνεχή ανάμνηση τη διδασκαλία που φυτεύτηκε στη ψυχή μας, τα σκορπίσαμε όλα στον αέρα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Το βάρος των θλίψεων που υπομένουμε για τον Κύριο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το βάρος της δόξης που μας αναμένει", Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης.
"Εδώ στον κόσμο ο γεωργός καλλιεργεί τη γη, χρειάζεται όμως και από τον ουρανό τις βροχές και τα νερά", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Η βάση της πνευματικής ζωής και το θεμέλιο κάθε αρετής είναι η ταπεινοφροσύνη", «Φωνή Κυρίου», 1999.
"Δεν κρινόμαστε από τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αλλά από την πρόθεση μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Δεν υπάρχει γλυκύτερο πράγμα από το να έχει κανείς αναπαυμένη τη συνείδηση του. Φτερά νιώθει μέσα του' πετάει", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.
"Κακό δεν είναι να τιμωρείται κάποιος εδώ, αλλά το ότι γίνεται άξιος της εκεί τιμωρίας", Διονύσιος Αρεοπαγίτης.
"Εκείνος που δεν έχει γίνει τέλειος, έχει ακόμα εσωτερικό πόλεμο. Για λίγο βρίσκει αναύπαση στην προσευχή, και σ' άλλη ώρα βρίσκεται σε πόλεμο και θλίψη", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Τίποτα δεν χαρακτηρίζει τόσο πολύ τον Χριστιανό, όσο το να είναι ειρηνοποιός, γιατί ο Κύριος μας υποσχέθηκε και την ανταμοιβή μας γι' αυτό", Μέγας Βασίλειος.
"Εμπαίχτηκαν και μαστιγώθηκαν, ενώ άλλοι πριονίστηκαν και άλλοι εσφάγησαν με μαχαίρι", (Εβρ. ια' 36).
"Ούτε να έχεις μεγάλο θάρρος, ούτε να απελπίζεσαι υπερβολικά. Το πρώτο σε εξασθενεί, το δεύτερο σε ρίχνει κάτω", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Η σκέπη και η πρόνοια του Θεού απλώνεται επάνω σε όλους τους ανθρώπους, την βλέπουν όμως όσοι καθάρισαν τον εαυτό τους από την αμαρτία", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Το άγχος καταπολεμείται με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και τον καλόν αγώνα", Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
"Όταν αρχίσει κάποιος να νηστεύει, αυτό ξεσηκώνει τον νου του να επιθυμήσει τη συνομιλία με τον Θεό", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Ας απομακρύνουμε από το στόμα μας κοροϊδίες και βρισιές και αισχρολογίες και κακολογίες, καθώς και την κακή συνήθεια των όρκων", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο καθένας πειράζεται όταν παρασύρεται και δελεάζεται από τη δική του επιθυμία", (Ιακ. α' 14).
"Πράγματι, περισσότερο από τα άσπρα μαλλιά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του ηλικιωμένου αποτελεί η ωριμότητα στη σύνεση", Μέγας Βασίλειος.
"Εάν κάποιος στηρίζεται μόνο στη δική του δικαιοσύνη, χωρίς να δέχεται την δικαιοσύνη του Θεού, αγωνίζεται μάταια και άδικα", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Όσο μεγαλύτερες είναι οι ευεργεσίες που πήραμε, τόσο βαρύτερα και σκληρότερα τιμωρούμαστε, όταν αποδειχθούμε ανάξιοι της ευεργεσίας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η επιείκεια σας ας γίνει γνωστή σε όλους τους ανθρώπους", (Φιλιπ. δ' 5).
"Σε κάθε προσευχή πρέπει να έχετε ένα κόμπο δάκρυ. Κι όταν σας έλθει κατάνυξη, μην το λέτε πουθενά, γιατί είναι θείο δώρο, μήπως και το χάσετε", Γέροντας Ιερώνυμος Αποστολίδης.
"Να χαίρεσαι στις θλίψεις σου, να πλουτίζεις στη φτώχεια σου, να παρηγορείσαι στις ασθένειες σου", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
"Μεταλαμβάνετε συχνά, προσεύχεστε θερμά, υπομένεται και θα δείτε χέρι δυνατό να σας κρατά", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
"Κανείς δεν παίρνει ως βραβείο το στεφάνι, αν δεν αγωνισθεί κατά τρόπο νόμιμο", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Πιστεύετε στο Ευαγγέλιο και στη μαρτυρία της αγίας Εκκλησίας και τότε θα γευθείτε και στη γη τη μακαριότητα του παραδείσου", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
"Ο Θεός, που γνωρίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων, επιτρέπει και τη δύναμη του διαβόλου να ενεργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Η νηστεία μας εξομοιώνει με τους αγγέλους, μας κάνει συγκάτοικους με τους αγίους, φρονηματίζει τη ζωή μας", Μέγας Βασίλειος.
"Μένε πλησίον και να συνομιλείς πάντοτε με ευσεβή άνθρωπο, με αυτόν που γνωρίζεις καλά, ότι προσπαθεί να τηρεί τις εντολές του Θεού, που έχει την ψυχή του όμοια με την δική σου", (Σοφ. Σειρ. λζ' 12).
"Τα χαρίσματα του Θεού έρχονται μόνα τους, αν ο τόπος της καρδιάς είναι καθαρός", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Να συνηθίζεις να αυτοκατακρίνεσαι, μήπως τυχόν διέπραξες κάποιο αμάρτημα με το λογισμό σου, μήπως η γλώσσα έτρεξε πριν από τον νου ή γλίστρισε σε λόγο άτοπο, μήπως και χωρίς να το θέλεις έπραξες αμαρτία", Μέγας Βασίλειος.
"Εκείνοι που αγωνίζονται πολύ, με πολλή ταπείνωση και με πολλή ελπίδα στον Θεό, η καρδιά τους χαίρεται και η ψυχή τους φτερουγίζει", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.
"Όπως όταν τσίμπλα στα μάτια του σώματος δεν αφήνει να δούμε καθαρά γύρω μας έτσι και η επιθυμία των παρόντων, σκοτίζει το λογισμό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Όταν συζητά κάποιος με ενάρετο άνθρωπο, καρπώνεται όχι μικρή ωφέλεια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ό Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους, στους ταπεινούς δίνει τη χάρη Του", (Ιακ. δ' 6, Α' Πέτρ. ε' 5).
"Όταν χάσει την ταπείνωση η ψυχή, χάνει συγχρόνως και τη χάρη και την αγάπη για το Θεό και τότε σβήνει η φλογερή προσευχή", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
"Προσέχετε να μην κάνετε την ελεημοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους για να σας δούν" (Ματθ. στ' 1-6, 16-18).
"Θλίβε την κοιλιά και οπωσδήποτε θα κλείσεις και το στόμα, γιατί η γλώσσα ισχυροποιείται από τα πολλά φαγητά", Ιωάννης Σιναΐτης.
"Μη νομίσεις ότι μόνον οι άγιοι μεσολαβούν για μας, αλλά και οι άγγελοι παρακαλούν το Θεό στις θλίψεις μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Δώσε ψωμί και πάρε παράδεισο. Δώσε μικρά και πάρε μεγάλα. Δώσε θνητά και πάρε αθάνατα. Λύτρο της ψυχής είναι η ελεημοσύνη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Για όσα κακά σκέπτεσθε μέσα σας, το βράδυ στο κρεβάτι σας να μετανοείτε", Μέγας Βασίλειος.
"Καλύτερα να νικιέται κάποιος όταν πρέπει, παρά να νικά με τρόπο αθέμιτο και επικίνδυνο", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Τα μυστήρια του Θεού αποκαλύπτονται στους ταπεινόφρονες", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Ο πιστός, στηριζόμενος με την πίστη στην αγάπη του Θεού, υπομένει καρτερικά ότι Εκείνος επιτρέπει", Ιερός Αυγουστίνος.
"Όποιος δεν έχει μέσα του την αγάπη, από όλα έχει ξεκόψει και έχει αποξενωθεί από ότι είναι ανώτερο και πνευματικό", Μέγας Φώτιος.
"Από τους κόπους και όχι από τις ηδονές πρέπει να περιμένουν οι νέοι τιμή και δόξα", Γνώμες Αγίων Πατέρων.
"Δεν καταστρέφει τόσο η αμαρτία, όσο η απελπισία που ακολουθεί την αμαρτία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τα γυμνά κόκκαλα πείθουν όσους τα βλέπουν ότι τίποτε από τα γήινα δεν είναι δικά μας", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Ο Θεός απ' αρχής δημιούργησε ελεύθερο τον άνθρωπο και τον άφησε στην ελεύθερη αυτού θέληση και διάθεση", (Σοφ. Σειρ. ιε' 14).
"Εκείνος που απέβαλε τη φιλαυτία, που αποτελεί τη μητέρα όλων των παθών, με τη βοήθεια του Θεού, εύκολα θεραπεύει και τα λοιπά πάθη", Μάξιμος ο Ομολογητής.
"Να φεύγεις μακριά από εκείνους που αγαπούν να έχουν τα υλικά, όπως επίσης και από το να αποκτάς ο ίδιος", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Όπου υπάρχει πνευματική διδασκαλία, εκεί υπάρχει και σωφροσύνη και σεμνότητα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο δίκαιος άνθρωπος,«είτε τρώει, είτε πίνει, κάνει τα πάντα για τη δόξα του Θεού»", Μέγας Βασίλειος.
"Όπως ο Θεός μεταδίδει εξίσου σε όλους τους ανθρώπους το φως του, έτσι και οι μιμητές του Θεού ας ακτινοβολούν προς όλους κοινή και ισότιμη αγάπη", Μέγας Βασίλειος.
"Να θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο και χειρότερο από όλους, δίχως να επιδιώκεις τιμή ή επαίνο ή δόξα από τους ανθρώπους", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Υπάρχει τρόπος να δείξουμε καλή πλεονεξία: Ας δώσουμε κάτι μικρό κατά την παρούσα ζωή, για να πλουτίσουμε στην μέλλουσα", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Μάθετε από μένα, ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας", (Ματθ. ια' 29).
"Τίποτε δεν είναι φοβερό παρά μόνο το να βρεθείς αντιμέτωπος με το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αγνοούμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Πραγματικά, καθώς φαίνεται, το δυσκολότερο από όλα είναι να γνωρίσει κανείς καλά τον εαυτό του", Μέγας Βασίλειος.
"Σπουδαιότερο είναι να αγωνίζεσαι, παρά να προετοιμάζεις άλλους να αντιμετωπίζουν τις συμφορές", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Όσα κατορθώνουμε με τη χάρη του Θεού, πρέπει να τα ανακοινώνουμε και σε άλλους, για να δοξάζεται ο Θεός", Μέγας Βασίλειος.
"Το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτεται, φωτίζει, ζωοποιεί, μάλλον είναι το ίδιο φως και ζωή. Καθιστά τους ανθρώπους ναούς, τους θεοποιεί και τους τελειοποιεί", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Εάν κρίναμε τους εαυτούς μας, όπως πρέπει, δεν θα κρινόμαστε", (Α' Κορ. ια' 31).
"Ο Χριστός ποτέ δεν έδιωξε αμαρτωλό ούτε μίλησε άσχημα σε κάποιον που του ζήτησε βοήθεια", «Φωνή Κυρίου», 2002.
"Να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα σφάλματα σου και να μην περιμένεις τους ελέγχους των άλλων", Μέγας Βασίλειος.
"Τόσο μεγάλη είναι η χάρη που παρέχεται με τα άγια μυστήρια, ώστε έχει τη δύναμη να καθαρίσει και να αναγεννήσει κάθε άνθρωπο", Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ.
"Γιατί αν δεν συγχωρέσετε, λέει, στους ανθρώπους τα παραπτώματα τους, ούτε τα δικά σας θα συγχωρέσει ο Πατέρας σας ο ουράνιος", (Ματθ. στ' 15).
"Να φοβόμαστε όχι την εξωτερική ασθένεια, αλλά τα αμαρτήματα, εξαιτίας των οποίων προήλθε η ασθένεια' και να φοβόμαστε την ασθένεια της ψυχής και όχι του σώματος", Κλήμης Αλεξανδρείας.
"Εάν μας ιδεί να δεχόμαστε τα παρόντα δυσάρεστα με ευγνωμοσύνη, ή θα απομακρύνει τα λυπηρά, ή θα μας αμείψει με τα μεγάλα στεφάνια της υπομονής", Μέγας Βασίλειος.
"Πράγματι, είναι στενός ο δρόμος της αλήθειας, είναι μονοπάτι που και από τις δύο πλευρές έχει γκρεμό, γεμάτο από δυσκολίες", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Πολλοί εξαφανίζουν το δίκαιο, όταν καταφρονούν τους φτωχούς και δεν ελέγχουν τους ισχυρούς που τους καταδυναστεύουν", Μέγας Βασίλειος.
"Ας κοπιάσουμε όπως ο Δαβίδ, φωνάζοντας το Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε με", Ησύχιος Πρεσβύτερος.
"«Εύκολον είς απάτην το καθ' ηδονήν άπαν» (Εύκολα εξαπατά καθετί που περιέχει ηδονή)", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Η απλότητα είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη φιλοσοφημένη ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο καλός και ωραίος στην ψυχή όσο ο απλός", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Προτιμότερος είναι εκείνος που υπολείπεται σε σοφία αλλ' έχει φόβο Θεού", (Σοφ. Σειρ. ιθ' 24).
"Αν μας κατέλαβε φρόνημα κενοδοξίας και αλαζονείας και τυφλωθήκαμε από έπαρση, πέφτουμε αναπόφευκτα στο ίδιο αμάρτημα με το διάβολο", Μέγας Βασίλειος.
"Δεν μπορεί κανείς αλλιώς να υπομείνει τις θλίψεις, αν δεν καταφρονήσει τη ζωή του στον κόσμο για την επιθυμία της μέλλουσας ζωής", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Να θυμάσαι πάντοτε ότι και ο Υιός του Θεού με όλους του φίλους Του μπήκε στη βασιλεία Του μέσα από αγκάθια και σταυρούς", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
"Διότι αυτό σημαίνει να είσαι μαθητής του Χριστού, το να είσαι πράος και επιεικής", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Το έργο που δεν έχει λόγο, είναι καλύτερο από το λόγο χωρίς έργο. Χωρίς καλή ζωή, ποτέ κανένας δεν υψώθηκε", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Αν ο γιος σου μάθει προκαταβολικά να σκέπτεται στοχαστικά, απέκτησε πλούτο μεγαλύτερο από κάθε άλλο πλούτο και δόξα πολύ μεγάλη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τίποτε δεν δυσαρεστεί τόσο τους περισσότερους ακροατές, όσο το να εγκωμιάζει κανείς τον εαυτό του", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο Θεός απ' αρχής δημιούργησε ελεύθερο τον άνθρωπο και τον άφησε στην ελεύθερη αυτού θέληση και διάθεση", (Σοφ. Σειρ. ιε' 14).
"Ο αυτάρκης, επειδή δεν έχει ανάγκη από τίποτε, είναι πλησιέστερα από τους άλλους στο Θεό", Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.
"Εξέτασε τον εαυτό σου, ποιος είσαι. Γνώρισε την φύση σου, ότι δηλαδή το μεν σώμα σου είναι θνητό, η δε ψυχή σου αθάνατη", Μέγας Βασίλειος.
"Ακούστε τα αυτά, πατέρες και μητέρες, ότι δεν θα μείνει χωρίς αμοιβή ο κόπος σας για την ανατροφή των παιδιών", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ετοίμασε την ψυχή σου για την αντιμετώπιση των πειρασμών. Κάνε ευθεία την καρδιά σου και έχε κουράγιο", (Σοφ. Σειρ. β' 1-2)
"Ένας άνθρωπος πολύ ψηλός κι ένας άνθρωπος πολύ κοντός, το ίδιο απέχουν από τα αστέρια", Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.
"Όσοι θέλουν να ελευθερωθούν από την πικρή δουλεία στον εχθρό διάβολο οφείλουν να αντιταχθούν στα θελήματα του και να αρχίσουν φανερό πόλεμο εναντίον του", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Προφυλάξου και μη ελέγχεις κανέναν, για κανένα πράγμα. Η αγάπη δε θυμώνει, μήτε ελέγχει κανέναν με πάθος" Ισαάκ ο Σύρος.
"Η νηστεία είναι εντολή που δόθηκε για τήρηση στην ανθρώπινη φύση από την αρχή, και από εκεί έπεσαν οι πρωτόπλαστοι", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"«Μακαριότης έστι βουλής κακής εκπεσείν». (Είναι μακαριότητα το να ξεφύγει κάποιος από την κακή σκέψη)", Ιωάννης Δαμασκηνός.
"Έβαλα μπροστά σου τη ζωή και το θάνατο, το αγαθό και το κακό", (Δευτ. λ' 15).
"Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στη ζωή είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους την χρησιμοποιούν άσχημα", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Καθένας που βρίζεται ή υποφέρει από κάτι φοβερό, να υποφέρει με πραότητα τις βρισιές και να συγκρατεί την οργή του, εφόσον, συγκρατώντας την οργή του, πρόκειται να γίνει μιμητής του Θεού", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"«Αμαρτήματα γυναικών, ανδρών απαιδευσία». (Τα αμαρτήματα των γυναικών οφείλονται στην απαιδευσία των ανδρών)", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Καθάρισε πρώτα το εσωτερικό του ποτηριού και του πιάτου για να έχει αξία και η εξωτερική καθαριότητα", (Ματθ. κγ' 26).
"Αρετή που δεν ασκείται έμπρακτα, γρήγορα κάτω από την επήρεια των διαφόρων περιστάσεων εξαφανίζεται", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Ρώτησε τον πατέρα σου και θα σου εξηγήσει, τους γεροντότερους, και θα σου πουν", Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
"Μακάριο δεν είναι τόσο να γνωρίζεις κάτι περί Θεού, αλλά το να έχεις μέσα σου τον Θεό" Γρηγόριος Νύσσης.
"Δεν πείθονται οι αντιφρονούντες ότι ο Θεός μας είναι αληθινός, όταν αγανακτούμε και οργιζόμαστε και δυσανασχετούμε, αλλά όταν είμαστε επιεικείς και πράοι και ήπιοι", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία. Όλες οι αμαρτίες έχουν ελαφρυντικά, η αδικία δεν έχει' μαζεύει οργή Θεού. Φοβερό!", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.
"Ένας αδελφός ρώτησε τον αββά Σισώη: «Τι να κάνω με τα πάθη και τους δαίμονες;». Και ο γέροντας είπε: «Ο καθένας μας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία»", (Ευεργετινός Α').
"Μεγάλο αγαθό είναι το να ελεεί κάποιος τους φτωχούς. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο το να απαλλάσει κάποιον από την πλάνη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Καλύτερα να κατοικήσεις με τα θηρία παρά με αυτούς που έχουν κακή ζωή. Κάθισε μαζί με γύπες παρά με πλεονέκτη και άπληστο", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Αν κάποιος προσεύχεται στον Κύριο και σκέφτεται άλλα πράγματα, τότε ο Κύριος δεν εισακούει αυτού του είδους την προσευχή", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
"Στην επίγεια ζωή, πρέπει να αποθηκεύουμε έλαιον, δηλαδή να κάνουμε ελεημοσύνες, για να μας φανεί χρήσιμο εκεί στην άλλη ζωή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τίποτε δεν είναι πάνω από τον Κύριο μας. Αυτός και μόνο Αυτός είναι πάνω απ' όλα. Και από Εκείνον εξαρτώνται όλα", Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
"Αυτό κυρίως είναι το γνώρισμα του πράου, τις μεν αδικίες που γίνονται σ' αυτόν να τις παραβλέπει, τους αδικούμενους όμως να τους υπερασπίζεται", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η ησυχία και η προσευχή είναι πολύ μεγάλα όπλα για την αρετή, γιατί καθαρίζοντας τον νου τον κάνουν διορατικό", Όσιος Θαλάσσιος.
"«Κάθε αθλητής εγκρατεύεται από όλα». Και από το λόγο και από το βλέμμα και από την αισχρή φωνή και από την κακολογία και από τη βλασφημία και από την αισχρολογία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο ευεργετημένος πρέπει να θυμάται το καλό που του έκαναν, ο ευεργέτης όμως καθόλου", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Αφού επικαλεσθούμε τη βοήθεια Εκείνου, τότε να καταπιαστούμε με αυτά που έχουμε να πράξουμε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Κυρίως αυτό είναι το γνώρισμα των ενάρετων, το να ευχαριστούν διαρκώς και για όλα το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο Θεός προτιμάει την ευσπλαχνία για όσους μετανοούν και την καταδίκη για τους αμετανόητους", Μέγας Βασίλειος.
"Ότι θέλουμε να το ζητάμε από το Θεό. Και Εκείνος, όταν έχουμε καλή προαίρεση και είναι για το καλό μας, θα το κάμει", Γέροντας Ιερώνυμος Αποστολίδης.
"Είναι μακάριοι εκείνοι που ζώστηκαν την υπομονή και την ελπίδα και ρίχτηκαν στη θάλασσα των θλίψεων για χάρη της αγάπης του Θεού, με απλότητα και χωρίς να το εξετάσουν", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Αυτά που μαζεύονται, χάνονται και αυτά που σκορπίζονται παραμένουν. Από το χέρι του Θεού κανένας δεν μπορεί να τα αρπάξει", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Εξ αιτίας της απιστίας μας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον Θεό, δεν μπορούμε ακόμη να επιτύχουμε την πνευματική θεραπεία και σωτηρία μας", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Ψυχή αμαρτωλή, αιχμάλωτη στα πάθη, δεν μπορεί να έχει ειρήνη και χαρά εν Κυρίω, έστω κι αν έχει όλα τα πλούτη της γής", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
"Αν επισκεφθείς γιατρό και θελήσεις να ρωτήσεις, θα μάθεις ότι όλες σχεδόν οι αρρώστειες έχουν αιτία την πολυφαγία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Πρέπει να είμαστε ευκολομετακίνητοι από το κακό προς το καλύτερο και αμετακίνητοι από το καλό προς το χειρότερο", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Δεν μπορείς ποτέ να ιδείς την ψυχή του πλεονέκτη χωρίς φροντίδα και κακοκεφιά και φόβο και ταραχή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Με την οργή είναι αδύνατο να αποκτήσουμε την κοσμιότητα και την ευπρέπεια, που όλοι επαινούν", Όσιος Ιωάννης ο Κασσιανός.
"Όσο εξαρτάται από εσάς να ειρηνεύετε με όλους τους ανθρώπους", (Ρωμ. ιβ' 18).
"Η φιλαργυρία είναι που δημιούργησε μίση και κλοπές και φθόνους και χωρισμούς και έχθρες και ζάλες και μνησικακίες και φόνους", Ιωάννης Σιναΐτης.
"Όταν δίνει ο Θεός, δεν έχει δύναμη ο φθόνος και όταν δεν δίνει, δεν έχει δύναμη ο κόπος", Γρηγόριος Θεολόγος.
"Άγρια είναι η νεότητα και έχει ανάγκη από πολλούς δασκάλους, επιστάτες, παιδαγωγούς, συνοδούς, τροφείς", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Εκείνος που απογοητεύθηκε και δεν μετανοεί, αποκλείει τη διόρθωση του, εφόσον δε θέλει να χρησιμοποιήσει τα φάρμακα που επιβάλλει η μετάνοια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αν θέλεις να διδάξεις την αγάπη του Θεού, μη λες λόγια. Προσπάθησε να είσαι πάντοτε ευγενής και αξιαγάπητος", Άγιος Νικ. Καβάσιλας.
"Η ψυχή μας δεν είναι όλη από τη φύση της ούτε αγαθή ούτε κακή, αλλά γίνεται και το ένα και το άλλο με την προαίρεση μας, με την ελεύθερη εσωτερική εκλογή και απόφαση μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Όποιος δεν έχει μέσα του την αγάπη, από όλα έχει ξεκόψει και έχει αποξενωθεί από ότι είναι ανώτερο και πνευματικό", Μέγας Φώτιος.
"Η αθυμία και η αγωνία και η συνεχής φροντίδα, πολλές φορές και ο θυμός, σκοτίζουν τη διαύγεια του νου και δεν αφήνουν να γεννηθούν από αυτόν λογικές σκέψεις", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τίποτε δεν υπάρχει πιο ισχυρό και τίποτε πιο δυνατό από την πραότητα. Αυτή εξασφαλίζει διαρκή γαλήνη στην ψυχή μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Δεν είναι μικρό πράγμα η ικανότητα να διαλέγουμε τον κατάλληλο καιρό για κάθε μας ενέργεια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο σοφός ακούει τις συμβουλές των άλλων", (Παρ. ιβ' 15).
"Μην προσφέρεσαι να ακούς τους λόγους του καταλάλου, ούτε να μιλάς σε εκείνον που από εμπάθεια κατηγορεί τους πάντες", Μάξιμος ο Ομολογητής.
"Ας ψάλλει η γλώσσα και ας ερευνά ο νους το νόημα των ψαλλομένων, ώστε να ψάλλεις και με το πνεύμα σου και με το νου σου", Μέγας Βασίλειος.
"Σημάδι της ψυχής που αδιαφορεί είναι το να μην ακούει με ευχαρίστηση τις Άγιες Γραφές, ενώ η ψυχή που αγρυπνά δέχεται του θείους λόγους, όπως η γη που διψά για βροχή", Εφραίμ ο Σύρος.
"Να φεύγεις από τους σπάταλους, όπως επίσης και από τη σπατάλη. Να φεύγεις από τους ακόλαστους, όπως επίσης και από την ακολασία", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Αγνότητα σημαίνει ζηλευτός οίκος του Χριστού και επίγειος ουρανός της καρδιάς, υπερφυσική απάρνηση της ανθρώπινης φύσης", Ιωάννης ο Σιναΐτης.
"Αφού βάλουμε όλη μας τη δύναμη στην εργασία των αρετών, ας περιμένουμε υπομονετικά και τον Κύριο και τη βοήθεια Του", Αββάς Ζωσιμάς.
"Όταν το λιοντάρι βρυχάται, όλα τα άγρια ζώα τα τρέπει σε φυγή. Όταν ο Άγιος ομιλεί, από παντού εκδιώκει τους δαίμονες", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Κατέκρινε τον εαυτό σου, και θα φύγει από εσένα η τάση να κατακρίνεις τους άλλους", Άγιος Βαρσανούφιος.
"Δεν λιώνει τόσο εύκολα ο ήλιος το χιόνι, όσο η ελεημοσύνη τις αμαρτίες μας, σαν πέσει πάνω τους", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Να αποφεύγεις με όλη σου τη δύναμη τη συναναστροφή με ανθρώπους που δεν έχουν να σου προσφέρουν καμιά ωφέλεια", (Ευεργετινός Α').
"Να μη μείνουμε μέσα σ' αυτή τη ραθυμία και τη χαλάρωση, αφήνοντας συνεχώς το παρόν και αναβάλλοντας για αύριο και για το μέλλον", Μέγας Βασίλειος.
"Άν θέλουμε να λυτρωθούμε από τον πονηρό και να μην μπούμε σε πειρασμό, ας πιστέψουμε στο Θεό και ας συγχωρέσουμε όσους μας έφταιξαν", Άγιος Μάξιμος.
"«Ού κωλύω τήν άνεσιν, αλλά κολάζω την αμαρτίαν» («Δεν εμποδίζω την άνεση, αλλά τιμωρώ την αμαρτία»)", Βενεδίκτου, Γρηγοριανό Ταμείο.
"Όπως ακριβώς έχουμε ανάγκη απ' αυτή την αναπνοή, έτσι έχουμε ανάγκη και από τη βοήθεια Του", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Εκείνων που ο αγώνας είναι τέλειος, τελειότερη είναι η αμοιβή' και εκείνων που δεν είναι τέλειος ο αγώνας, ελλιπής είναι η αμοιβή", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
"Εκείνος που αξιώθηκε να μιλήσει με το Θεό, πόσα αγαθά δεν θα απολαύσει; Διότι η προσευχή είναι διάλογος με το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Ο δικαστής, που κρίνει δίκαιο τον άδικο και άδικο τον δίκαιο, είναι ακάθαρτος ενώπιον του Θεού και προκαλεί την απέχθεια Του", Παροιμίες Σολομ.
"Έβλεπαν τα μάτια μου τον Κύριο μπροστά μου πάντοτε, γιατί βρίσκεται στα δεξιά μου, για να μη σαλευθώ", (Πράξ. β' 25).
"Η αγάπη ομολογεί τον Πατέρα, προσκυνάει τον Υιό, και δοξολογεί το Πνεύμα. Η αγάπη δεν διαιρεί την ομοφωνία της Τριάδος", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Οι πειρασμοί λοιπόν είναι που δοκιμάζουν τις ψυχές, αν αγαπούν τον Θεό ή όχι, και αυτοί τις κάνουν άξιες ή ανάξιες γι' Αυτόν", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Ως πρός τα χρήματα επαινούμε εκείνους πού δεν χρωστούν τίποτε, ενώ ως προς την αγάπη μακαρίζουμε αυτούς που διαρκώς οφείλουν", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η προσευχή δεν χρειάζεται ορισμένη στάση, ορισμένους τόπους και καιρούς, αλλά γενναίο και νηφάλιο φρόνημα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τούτο είναι που ανατρέπει ολόκληρη την οικουμένη, η αμέλεια που δείχνουμε για την ανατροφή των παιδιών μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Για κάθε πράγμα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός", (Εκκλ. γ' 1).
"«Σιτίοις χρώ, μή τοίς ηδέσιν, αλλά τοίς ωφελίμοις» (Να χρησιμοποιείς τροφές όχι τις νόστιμες, αλλά τις ωφέλιμες), Νείλος ο Ασκητής.
"Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος με τη θέληση του να καλλιεργήσει το χωράφι της καρδιάς του αλλά χρειάζονται και οι βροχές της χάριτος", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Είναι αδύνατο να πλησιάσουμε το αγαθό, αν πρώτα δεν απομακρυνθούμε και αποφύγουμε το κακό", Μέγας Βασίλειος.
"Η αυτάρκεια έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα, ανάλογα με την κατάσταση και τη συνήθεια του σώματος και την ανάγκη που έχει κάθε φορά", Μέγας Βασίλειος.
"Δεν υπάρχει κανένα κακό χειρότερο από την οκνηρία, κανένα μεγαλύτερο από την αργία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η απελπισία έχει την ιδιότητα να μας αποστερεί από τα αγαθά που αποκτήσαμε, η αδιαφορία δεν μας αφήνει να απαλλαγούμε από τα κακά που μας περιμένουν", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Επιφέρει ο Θεός την τιμωρία, για να ανακόψει τα δεινά που έρχονται και για να αναχαιτίσει την αύξηση της κακίας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Τι είναι η βασιλεία του Θεού; Θεωρία του Θεού, δοξολογία και υμνωδία μαζί με τους αγγέλους", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
"Το τραπέζι να είναι απέριττο, σκοπεύοντας να μας απαλλάξει από την φυσική ανάγκη της πείνας", Μέγας Βασίλειος.
"«Μέμψις δ' ανεύθυνος τις η βλασφημία» (Η βλασφημία είναι μια μορφή απερίσκεπτη), Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
"Σε κάθε εκδήλωση της ζωής να έχεις την ταπείνωση του Κυρίου, την αγιότητα, την πραότητα Του, και το παράδειγμα Του σαν υπογραμμό", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Τα δάκρυα για τους νεκρούς εξατμίζονται, τα λουλούδια μαραίνονται, αλλά η προσευχή ανεβαίνει ως τον θρόνο του Θεού", Ιερός Αυγουστίνος.
"Η κακία και η αρετή δεν είναι αποτέλεσμα της φύσεως, αλλά της προαιρέσεως", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Η ταπεινή γνώση του εαυτού μας πρέπει να τιμάται περισσότερο από το ύψος όλων των επιστημών", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
"Εκείνο που τρέφει το σώμα είναι η ολιγάρκεια, επειδή το λίγο μπορεί να το αφομοιώσει ο οργανισμός. Ενώ το επί πλέον, όχι μόνον δεν τρέφει το σώμα, αλλά και το καταστρέφει", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Μην ξεχνάτε ποτέ πως η ενασχόληση με τα σφάλματα των άλλων αποτελεί σοβαρό παράπτωμα", «Συμβουλές Γέροντος».
"Ο Θεός, την ψυχή που ελπίζει σε Αυτόν δεν την αφήνει να πέσει σε πειρασμό τέτοιον που να μην μπορεί να τον σηκώσει, ώστε να φτάσει σε απόγνωση", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο, έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν και καταστρέφουν τον νου", Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης.
"Όχι όταν τιμωρούμαστε, αλλά όταν αμαρτάνουμε, τότε είναι δίκαιο να πονούμε και να υποφέρουμε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Πριν πείτε οτιδήποτε, σκεφθείτε μήπως με τα λόγια σας προσβάλλετε το Θεό ή τον πλησίον σας", «Συμβουλές Γέροντος».
"Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει. Από που να πέσει, αφού βρίσκεται κάτω από άλλους;", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
"Απόκτησε γλυκά χείλη και θα τους έχεις όλους φίλους", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Έτσι πρέπει να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στον ουρανό", (Ματθ. ε' 16).
"Όταν δεις άνθρωπο κουρασμένο πνευματικά, μην του βάλεις άλλο φορτίο, γιατί τα γόνατα δεν αντέχουν", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
"Δεν καταστρέφει ο πλούτος, ούτε η φτώχεια, αλλά η κακή προαίρεση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως πρέπει, το κάθε ένα από αυτά", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Αυτό σημαίνει να κατοικήσει μέσα μας ο Θεός' το να έχουμε με τη μνήμη μέσα μας εγκαταστημένο τον Θεό", Μέγας Βασίλειος.
"Θέλεις να βρεις την αιώνια ζωή; Κράτησε αυτά τα δύο, την πίστη και την ταπεινοφροσύνη", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Ο καρπός όμως του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστοήθεια, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια", (Γαλ. ε' 22-23).
"Το να βλέπει κανείς δεν είναι αμαρτία, αλλά αμαρτία είναι να βλέπει κανείς με φθόνο, υπερηφάνεια και απληστία", Μέγας Αντώνιος.
"Είναι μακάριος εκείνος που γνωρίζει την πληγή που υπάρχει στο βάθος της ψυχής του, ώστε να μπορεί να πλησιάζει το θείο γιατρό", Μέγας Βασίλειος.
"Μη θέλεις να με πείσεις με τα λόγια, αλλά με τα έργα. Μισώ τη διδασκαλία που είναι αντίθετη με τον τρόπο ζωής", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
"Η προθυμία φέρνει προθυμία και όπως ακριβώς η φωτιά, με όσα περισσότερα ξύλα τροφοδοτείται, τόσο περισσότερο δυναμώνει, έτσι και η προθυμία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Κάνει προσευχή αυτός που πάντα προσφέρει στο Θεό ως καρπό την πρώτη του σκέψη", Όσιος Νείλος ο Ασκητής.
"Η ελεύθερη βούληση εξαρτάται από την προσωπική μας εκλογή. Αυτή η προσωπική εκλογή είναι το αυτεξούσιο", Μέγας Βασίλειος.
"Μη θέλεις να κρατείς ανέμους στην παλάμη σου, δηλαδή πίστη δίχως έργα", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Καιρός της συλλογής δεν είναι εκείνος, αλλά αυτός εδώ. Μην καταναλώνεις λοιπόν αδίκως αυτά που έχεις σε απολαύσεις και ματαιοδοξίες. Διότι θα σου χρειαστεί εκεί πολύ έλαιον", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Θέλεις να διορθώσεις τον αδελφό σου; Δάκρυσε, συμβούλευσε, παρακάλεσε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Είναι αδύνατο να αγαπάμε το Θεό όταν η ψυχή μοιράζεται, ζητά δηλαδή τον Θεό, αλλά αγαπά και τα πράγματα του κόσμου", Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής.
"Ο Θεός και οι άγγελοι Του στις ανάγκες χαίρονται, ενώ ο διάβολος και οι διάκονοι τους στις ανέσεις", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Η απορρόφηση από τον κοσμικό βίο αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια να σηκώσει κανείς τον σταυρό του και να ακολουθήσει το Χριστό και το θέλημα Του" Μέγας Βασίλειος.
"«Λάμπει άστρων μάλλον ευσεβής βίος» (Λάμπει περισσότερο από τα αστέρια ο ευσεβής βίος)", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
"«Ο Θεός, ιλάσθητί μοι, τώ άμαρτωλώ»", (Ματθ. ζ' 3).
"Η προσευχή είναι βλάστημα πραότητας και αοργησίας. Η προσευχή απομακρύνει την λύπη και τη κακοκεφιά", Όσιος Νείλος ο Ασκητής.
"Εκείνος που αμαρτάνει για δεύτερη φορά με την ελπίδα να μετανοήσει αργότερα, αυτός πορεύεται με πανουργία μπροστά στο Θεό", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"«Διάκρισις έστιν συνείδησις αμόλυντος και καθαρά αίσθησις» (Διάκριση είναι συνείδηση αμόλυντη και καθαρά αντίληψη)", Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης.
"Στρέψε την καρδιά μου στην αγάπη των εντολών σου και όχι της πλεονεξίας", (Ψαλμ. ριη' 36).
"«Ράβδος δικαίου κρείσσων η τιμή κακού» (Το ραβδί του δίκαιου είναι καλύτερο παρά η τιμή του κακού)", Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.
"Αν ζούμε μαζί με ενάρετους, βλέποντας αυτούς, ας ζήσουμε και εμείς ενάρετα, έχοντας κοντά μας τα υποδείγματα της αρετής", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
"Η συνεχής μελέτη των θείων Γραφών είναι το φως της ψυχής και μας προφυλάσσει από τα πάθη", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Όταν η γυναίκα δαπανά όλη την περιουσία η το μεγαλύτερο μέρος από τα υπάρχοντα στα στολίδια, κατ' ανάγκην περιορίζεται το χέρι από τη γενναιοδωρία της ελεημοσύνης", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
"Εκείνο πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν ο νους μας περιπλανιέται σε μάταια πράγματα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε καμία εντολή", Μέγας Βασίλειος.
"Κάθε επιεικής και πράος εύκολα οδηγείται στη φιλανθρωπία, γιατί τη φτώχεια των άλλων τη θεωρεί σαν δική του δυστυχία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ