"Να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εξαίσιο, βαθύτερο, συμπαθητικότερο, πιο συνετό, πιο γενναίο και πιο τέλειο από το Χριστό, κι όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και με θερμή αγάπη λέω στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί και να υπάρξει. Ακόμα περισσότερο, αν κάποιος μου αποδείκνυε ότι ο Χριστός είναι εκτός αλήθειας, κι αν πράγματι η αλήθεια ήταν εκτός Χριστού, τότε θα προτιμούσα να παραμείνω με τον Χριστό, παρά με την αλήθεια (Ντοστογιέφσκι)

25.4.14

Το φως της Αναστάσεως φωτίζει κάθε ψυχή που αναζητά την αλήθεια

Το φως της Αναστάσεως το ανέσπερον έφθασε παντού. Στον Αδη, στη γη και στον ουρανό. Ο Χριστός μας, που είναι το φως του κόσμου, ανέστη εκ νεκρών και νίκησε και τον Αδη και τον θάνατο και τον σατανά και την αμαρτία. Και από εκεί και πέρα πια το μέλλον ανήκει στην αγάπη, ανήκει στο φως, ανήκει στη δικαιοσύνη, ανήκει στον Παράδεισο. Και το φως της Αναστάσεως λάμπει και φωτίζει την κάθε ψυχή και την κάθε ύπαρξη, η οποία ψάχνει την αλήθεια, ψάχνει τον Θεό και την αληθινή πατρίδα της. 


Το άγιο Ευαγγέλιο (Ιωάννου κεφ. α', 1-17) της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως αναφέρεται στην προαιώνια ύπαρξη του Υιού και Λόγου του Θεού, στη θεότητα Αυτού. Και δυνάμει της θεότητος ο Υιός του Θεού ανέστησε τον Υιό του ανθρώπου. Κι αυτό είναι μέγα θαύμα! Ο προαιώνιος Λόγος ήταν και είναι και θα είναι το Φως, το φως του κόσμου της ψυχής μας, το φως της ζωής μας. Και το φως ενανθρώπησεν, και οι άνθρωποι, οι περισσότεροι άνθρωποι οι κακοπροαίρετοι, οι φθονεροί και πλεονέκται άνθρωποι και εγωιστές δεν δέχθηκαν το φως. Αγάπησαν το σκοτάδι, γιατί αυτό τους ταίριαζε. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη αδικία για τον άνθρωπο και η μεγαλύτερη καταδίκη για τη ζωή του.

Ο Θεός προετοίμασε τους ανθρώπους της εποχής της ενανθρωπήσεώς Του, διά του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος δεν ήταν φως, αλλά ήρθε για να μαρτυρήσει περί του φωτός, περί του Χριστού. Ελεγε σπουδαία πράγματα ο Ιωάννης και έφερνε τους ανθρώπους στο μέγα φως, στον Χριστό. Τους προετοίμαζε να Τον δεχτούν διά της μετανοίας, διά της αγάπης και διά της καλοσύνης. «Και όσοι έλαβον Αυτόν, τον Χριστόν, τον αναστάντα», λέει το ιερό Ευαγγέλιο της Κυριακής του Πάσχα, «τους έδωσε εξουσία ο Θεός να γίνουν τέκνα δικά Του», τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας. Αλλού είχε πει ο Χριστός στους Μαθητές ότι «εσείς είστε το φως του κόσμου». Και όντως οι Χριστιανοί είναι το φως του κόσμου. Φωτίζουν και κείνοι, ως φώτα δεύτερα, τα σκοτάδια των ψυχών και τα ερέβη της Ιστορίας και φέρνουν παντού και πάντοτε στις ζωές και στα πάντα το θείον φως, το ανέσπερον φως της Αναστάσεως.

Και το ιερό και άγιο Ευαγγέλιο στη συνέχεια μας λέει πως ο Νόμος εδόθη διά του Μωυσέως. Η χάρις, όμως, και η αλήθεια εγένοντο διά του Ιησού Χριστού. Το φως το ανέσπερον της Αναστάσεως είναι η μεγαλύτερη χάρις για τον άνθρωπο, είναι η ίδια η αλήθεια για εκείνον, γιατί ο άνθρωπος, χάνοντας τον Παράδεισο τα έχασε όλα, μπήκε στο σκοτάδι, μπήκε στη λήθη και στη λησμονιά. Κι έρχεται ο Ιησούς και αίρει αυτή τη λήθη -αυτό θα πει αλήθεια, άρση της λήθης- και φωτίζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί ξανά στον Παράδεισο.

Οι ημέρες που διέρχεται η ανθρωπότητα, καθώς και η πατρίδα μας η γλυκύτατη, είναι δύσκολες και πονηρές. Ομως ανέτειλε και πάλιν εφέτος το φως της Αναστάσεως, το φως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού το ανέσπερον. Ας στραφούμε όλοι προς αυτό, Ανατολή και Δύση και όλα τα μήκη και πλάτη της γης, και ας προσπέσομε στου αναστάντος τους πόδας, κι ας Τον παρακαλέσομε ολόθερμα όλοι να Τον γνωρίσομε, να κρατήσομε το φως Του κοντά μας και να αισθανθούμε τη δύναμι της Αναστάσεως Αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ Π.Β.Κ.

Η ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ:

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

GOOGLE MAP ΑΠΟΨΗ ΜΟΝΗΣ