"Να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εξαίσιο, βαθύτερο, συμπαθητικότερο, πιο συνετό, πιο γενναίο και πιο τέλειο από το Χριστό, κι όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και με θερμή αγάπη λέω στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί και να υπάρξει. Ακόμα περισσότερο, αν κάποιος μου αποδείκνυε ότι ο Χριστός είναι εκτός αλήθειας, κι αν πράγματι η αλήθεια ήταν εκτός Χριστού, τότε θα προτιμούσα να παραμείνω με τον Χριστό, παρά με την αλήθεια (Ντοστογιέφσκι)

5.8.13

Περί προσευχής

Γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα
Γέρων Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

    Γνωρίζουμε πως ο Κύριος έγινε άνθρωπος και Τον γνωρίζουμε ως άνθρωπο. Τόσο κοντά μας ήρθε. Ήρθε κοντά μας όχι μονάχα εν πνεύματι, αλλά συνάμα και εν σαρκί, διότι είμαστε συγγενείς Του. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να παλέψουμε να Τον προσεγγίσουμε μέσα στην καρδιά μας. Όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε συχνά ένα πρόσωπο, αρχίζουμε να το αγαπάμε. Είναι αδύνατον να αγαπάμε κάποιον αν δεν προσηλώνουμε την προσοχή μας σ' αυτό για πολύ καιρό και δεν το σκεφτόμαστε. Ας σκεφτόμαστε και τον Κύριο κατ' αυτόν τον τρόπο διαρκώς. Γνωρίζουμε ότι όλη η δύναμη εκπηγάζει από Εκείνον. Γιατί να ζητήσουμε ποτέ βοήθεια από κάποιον άλλον; Ποιος είναι δυνατότερος από Εκείνον; Πρέπει να Τον αναζητήσουμε στην καρδιά μας διότι εκεί είναι ο τόπος που βρίσκεται.
    Όταν αναζητάμε τον Κύριο, η καρδιά μας αρχίζει να φλέγεται. Η καρδιά θερμαίνεται, και αν οι λογισμοί συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και η συγκέντρωση είναι δυνατή, τότε η φλόγα της καρδιάς δυναμώνει και ολοένα δυναμώνει και κάνουμε τα πάντα εκ καρδίας. Κατόπιν, σταδιακά βλέπουμε τα πράγματα τριγύρω μας να αλλάζουν, οι λογισμοί των ανθρώπων επίσης αρχίζουν να αλλάζουν, οι λογισμοί των ανθρώπων επίσης αρχίζουν να αλλάζουν, όλα εξαιτίας της ειρήνης που ακτινοβολεί από μέσα μας. Οι ίδιοι οι άνθρωποι αλλάζουν! Νιώθουν καλά με την παρουσία μας. Ίσως πριν να ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί μας, αλλά τώρα μας νιώθουν να ακτινοβολούμε ειρήνη. Όσο για μας, πλέον δεν αποκρινόμαστε με "οφθαλμόν αντί οφθαλμού", αλλά μάλλον με καλοσύνη και αγαθούς λογισμούς. Δεν είμαστε πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί τους, σταματήσαμε τις εχθροπραξίες. Αυτό που θέλουμε είναι ειρήνη. Όταν υπάρχουν δύο εμπόλεμες πλευρές, μία από τις δύο πλευρές πρέπει να κάνει πίσω για χάρη της ειρήνης. Εμείς είμαστε αυτή η πλευρά. Ο Κύριος εξάλλου μας έχει δώσει την εντολή να αγαπάμε τους εχθρούς μας. 

από το βιβλίο "Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας, Βίος και διδαχές του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ Π.Β.Κ.

Η ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ:

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

GOOGLE MAP ΑΠΟΨΗ ΜΟΝΗΣ