19 Φεβρουαρίου 2011

H ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΩΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ- του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ



Με βάση την συμπεριφορά του αμετανόητου άσωτου ανθρώπου μπορούμε να μιλήσουμε και για την ασωτία της εποχής μας, που εκφράζεται με την απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται στην άδικη κατανομή της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών. Το 10% του πληθυσμού της γης νέμεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και το 90% του πληθυσμού της γης (χώρες του τρίτου κόσμου) το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η αδικία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και ειρωνεία γιατί το 10% του πληθυσμού συμβαίνει νάναι σχεδόν όλοι χριστιανοί. Το αποτέλεσμα της σύγχρονης ασωτίας των χριστιανών, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Γιούνισεφ, είναι τα ακόλουθα:

1. To ένα τρίτο των παιδιών της Αφρικής υποσιτίζονται.

2. Γύρω στα 13 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή στερούνται μερικά από τα αγαθά που έχουν τα παιδιά των χριστιανών.

3. Από αφυδάτωση, που προκαλεί διάρροια, πεθαίνουν τρία εκατομμύρια παιδιά ετησίως.

4. Κάθε χρόνο γύρω στα 300.000 παιδιά τυφλώνονται από έλλειψη βιταμίνης Α.

5. Στην Ασία 1.000.000 παιδιά, κορίτσια και αγόρια, εκπορνεύονται από πλούσιους Ευρωπαίους και Αμερικανούς χριστιανούς πολίτες.

6. Το 97% των παιδιών πεθαίνουν πρίν γίνουν 5 ετών.

7. Γύρω στα 15.000.000 παιδιά υποφέρουν από έϊτνς λόγω της ανευθυνότητας των ενηλίκων.

8. Γύρω στα 20.000.000 παιδιά είναι ορφανά, επειδή οι γονείς τους πεθαίνουν από φτώχεια και διάφορες ασθένειες.

9. Γύρω στα 130.000.000 παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε Σχολείο.

10. Οι περισσότεροι θάνατοι των παιδιών θα μπορούσαν να προληφθούν με τη χορήγηση των βασικών εμβολίων που κοστίζουν μόλις δέκα ευρώ για το κάθε παιδί.

11. Στις χώρες του Τρίτου κόσμου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να γευθούν καθαρό νερό και 2 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα υγιεινής.

Η ασωτία της εποχής μας θα περιορισθεί με την μετάνοια των ασώτων ανθρώπων της κοινωνίας μας με την ίση κατανομή των αγαθών της γης. Μπροστά στον ατομικό τους εγωϊσμό για μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος μάθανε οι πολιτισμένοι άνθρωποι της Δύσης πολλά τρόφιμα να καταλήγουν στις χωματερές, αδιάζοντας το γάλα στους δρόμους και πετώντας τους καρπούς της παραγωγής τους σε σκουπιδότοπους. Η ασωτία των ανθρώπων της Δύσεως δεν είναι απλώς μια κοινωνική αδικία σε βάρος των συνανθρώπων μας που υποφέρουν, που στερούνται όσα οι άλλοι πετάνε και κατασπαταλούν, είναι μια αμαρτία που οδηγεί στην καταστροφή τόσο αυτούς που αδικούνται όσο κι αυτούς που αδικούν, γιατί η επιβίωση μας εξασφαλίζεται μόνο με την καλή μας διάθεση να βελτιώνουμε συνέχεια με δικαιοσύνη τους όρους συμβιώσεως μας.

Οι κοινωνικές επαναστάσεις των Λαών στις Αραβικές Χώρες είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της κοινωνικής αδικίας σε βάρος των φτωχών ανθρώπων.

Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν σε μια χώρα που το 50% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε όλος ο πληθυσμός της χώρας θα υποφέρει. Γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας το πολύπλευρον Ιεραποστολικό, Φιλανθρωπικό, Ποιμαντικό και Κατηχητικό έργον του Πατριαρχείου μας και των κατά τόπον Ιερών Μητροπόλεων του Πατριαρχείου μας, που εκτός από τη κατήχηση των λαών της Αφρικής, αποβλέπει και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Αφρικής.

Aπόσπασμα από κείμενο του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ που υπάρχει ολόκληρο εδώ.

Πηγή: Αmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ